Przystanek 10. Buk pospolity


Buk pospolity (Fagus sylvatica) rośnie dziko w tych częściach Europy i południowo-zachodniej Azji, gdzie klimat jest łagodny, wilgotny. Występuje w lasach mieszanych lub tworzy własne drzewostany – buczyny, o nikłym udziale krzewów i specyficznej warstwie roślin zielnych. Z drewna buka pospolitego robi się wiele przedmiotów, na przykład meble gięte, choćby słynne krzesła firmy Thonet. Wypala się z niego, u nas w mielerzach w Bieszczadach, bardzo dobry węgiel drzewny.

Bukiew, trójgraniaste orzeszki tego drzewa, są ulubionym pokarmem wielu zwierząt, na przykład dzików, leśnych gryzoni, sójek, głuszców i grubodziobów. Są pożywne i bywały dawniej, szczególnie w latach głodowych, mielone i dodawane do mąki.

Gładka, cienka i delikatna „skóra" bukowych pni jest bardzo wrażliwa - może ulec uszkodzeniu przez silne słońce w przypadku nagłego odsłonięcia pni po wycięciu sąsiednich drzew, a w parkach często pada ofiarą ludzi, wyrzynających na niej serca przebite strzałą i imiona zakochanych.

Poprzednia Przystanek 9. Dąb szypułkowy