Przystanek 2. Rośliny bagien


Są rośliny, które przywykły do życia na granicy wody i lądu. Muszą uporać się zarówno z okresowym nadmiarem wody jak i jej brakiem. Jednak bogactwo związków mineralnych w podłożu wynagradza roślinom trudy opanowania tak zmiennego środowiska.

W podmokłym podłożu rośliny bagien utrzymują się dzięki grubym kłączom, zaopatrzonym w przestwory powietrzne, chroniące korzenie przed uduszeniem. Owoce często przenoszone są przez wodę lub zamieszkujące nad nią zwierzęta. Jedną z roślin bagiennych jest czermień błotna, której kolbowate kwiatostany, zbudowane z zielonkawych, niepozornych kwiatków, wsparte są sercowatym, białym liściem, mającym za zadanie zwabianie owadów. Owoce - czerwone jagody - są lepkie. W Laponii z kłączy i owoców czermieni robiono mąkę do wypieku chleba.

Poprzednia Przystanek 1. Życie w wodzie i na lądzieNastępna Przystanek 3. Na brzegu morza