Przystanek 10. Figowiec pospolity

Mimo, że figowiec pospolity i jego „owoce" - figi kojarzą się z Włochami i Grecją, drzewo to jest w tych krajach jedynie uprawiane.
Uczeni uważają, że dziki figowiec występował w środkowej i południowej części basenu Morza Śródziemnego od Syrii po Wyspy Kanaryjskie oraz na wschodzie aż po Persję i Afganistan. Figowiec jest niewielkim drzewem, które żyje około 200 lat. Jego liście, owoce i pędy zawierają sok mleczny, z którego można otrzymywać kauczuk. Najwyższej jakości owoce otrzymywane są z uprawianych w Azji Mniejszej fig smyrneńskich. Mają one w swych kwiatostanach wyłącznie kwiaty żeńskie. Dla zawiązania owocu niezbędne jest zapylenie kwiatów pyłkiem pochodzącym z figi koziej o niejadalnych owocach. Pyłek przenoszony jest przez jeden gatunek owada, o nazwie blastofaga. W zapyleniu pomaga człowiek, zawieszając w kwitnącym sadzie fig smyrneńskich ścięte, rozwinięte kwiatostany fig kozich.
Poprzednia Przystanek 9. Mąka sago