Przystanek 2. Tkaniny z włosków


Bawełna (Gossypium) jest krzewem lub podkrzewem, którego nasiona opatrzone są włoskami wykorzystywanymi do produkcji przędzy. Już 3000 lat p.n.e. była znana w dolinie Indusu, skąd Aleksander Wielki przywiózł ją do Grecji. W Ameryce Południowej znaleziono w wykopaliskach fragmenty wyrobów bawełnianych pochodzące sprzed 2500 lat. Tkaniny bawełniane, ze względu na żmudne, ręczne oddzielanie nasion od puchu, z którego przędzono nici, były bardzo kosztowne. Ceny włókna bawełnianego spadły dopiero w drugiej połowie XVIII w. po wynalezieniu w Stanach Zjednoczonych maszyny zwanej gin, oddzielającej włoski od nasion. Nasiona są cennym źródłem białka na karmę dla zwierząt oraz oleju spożywczego.

W przypominających torebki owocach bawełny tkwią liczne nasiona, pokryte długimi, zadzierzystymi włoskami, które ułatwiają rozsiewanie. Człowiek od wieków wykorzystuje je do przędzenia nici i wyrobu tkanin.

Bawełna należy do rodziny ślazowatych i jest kuzynką pięknie kwitnących latem malw, sadzonych często w wiejskich ogródkach. Znanych jest kilkadziesiąt dzikich gatunków bawełny, które występują w klimacie subtropikalnym. Rosną w górach, na stepach, a nawet na półpustyniach. W uprawie znajdują się tylko cztery gatunki bawełny, z których dwa pochodzą z Ameryki, a dwa pozostałe z Afryki i Azji. Przypuszcza się, że nasiona bawełny rosnącej w Afryce zostały z prądem morskim przeniesione przez Atlantyk na kontynent amerykański, tam wyrosły i skrzyżowały się z gatunkami rodzimymi.

Poprzednia Przystanek 1. Naturalne kamizelki ratunkoweNastępna Przystanek 3. Owocowa gwiazdka