Przystanek 3. Owocowa gwiazdka


Karambola pospolita, czyli oskomian pospolity (Averrhoa carambola) jest drzewem o pierzasto złożonych liściach składających się po dotknięciu podobnie jak u mimozy. W krajach tropikalnych sadzona jest zwykle w przydomowych ogrodach, gdzie kwitnie i owocuje przez cały rok. Jej żółtozielone owoce na przekroju poprzecznym mają kształt regularnej gwiazdy. Są soczyste, a ze wzglądu na dużą zawartość witaminy C i kwasu cytrynowego lekko kwaskowate. Odmiany słodsze jada się na surowo, kwaśniejsze używane są do wyrobu galaretek, dżemów i soków.

Rosnące w wilgotnym klimacie podrównikowym drzewo karambola lub oskomian pospolity, rodzi podobne do żółtawych ogórków żebrowane owoce, które pokrojone na plasterki przypominają pięcioramienne gwiazdki.

Pochodzenie karamboli nie jest znane. Można ją spotkać w naturze w nadbrzeżnych lasach Brazylii, a także w Malezji. Oskomian należy do rodziny szczawikowatych. Jest więc bliskim krewnym dość pospolitego w naszych lasach szczawiku zajęczego, którego liście przypominające czterolistną koniczynkę, składają się na noc podobnie jak u karamboli.

Poprzednia Przystanek 2. Tkaniny z włoskówNastępna Przystanek 4. Ananas