Przystanek 4. Ananas


Ananas jadalny czyli ananas właściwy (Ananas comosus) jest wieloletnią byliną o sztywnych, pokrytych woskiem, kolczastych liściach. Kwiatostan złożony z około 200 czerwonofioletowych kwiatów wyrasta spomiędzy pióropusza liści na szczycie głównego pędu. Aromatyczny i soczysty „owoc” powstaje ze zrośnięcia osi kwiatostanu i beznasiennych, podobnych do jagód owocków. Przez lata uważany był za symbol płodności i gościnności. Żeglarze umieszczali owoc ananasa na drzwiach domów by powiadomić o swoim powrocie z zamorskiej wyprawy.

Jest rośliną rosnącą na ziemi w przeciwieństwie do większości przedstawicieli rodziny ananasowatych. Większość z nich bowiem to epifity, czyli rośliny poroślowe, które żyją na gałęziach drzew.

Ananas pochodzi z górzystych rejonów Brazylii i Paragwaju. Wkrótce po odkryciu Ameryki rozpoczęto jego uprawę w wielu tropikalnych krajach Starego Świata. W tamtych czasach transport owoców do Europy trwał bardzo długo, dlatego też w niektórych krajach zwłaszcza w Anglii rozwinęła się na skalę handlową uprawa ananasów w szklarniach. Pierwszą „ananasarnię" w Polsce założył w XVIII w. Stanisław Poniatowski w ogrodach Frascati w Warszawie. Co roku produkowano w tych szklarniach około 5000 owoców. Ananasy niezwykle intensywnie i przyjemnie pachną, stąd ich nazwa od indyjskiego słowa „nana", co znaczy „zapach".

Poprzednia Przystanek 3. Owocowa gwiazdkaNastępna Przystanek 5. Papaja lub melonowiec właściwy