Przystanek 5. Papaja lub melonowiec właściwy

Od siewu papai, zwanej też melonowcem właściwym (Carica papaya), do zbioru pierwszych owoców mija tylko 10 miesięcy. Owoce dojrzewają przez cały rok i osiągają wagę do 6 kg. Zawierają cukry owocowe oraz znaczne ilości witaminy C i A. Niedojrzałe owoce można gotować jako warzywo, w smaku przypominają kabaczki. Można się nimi objadać bezkarnie, nie czując przesytu. Związane jest to z obecnością enzymu papainy ułatwiającego trawienie. Występuje on w soku mlecznym we wszystkich częściach rośliny. Dlatego nawet najtwardsza wołowina zawinięta w liście papai, po ugotowaniu staje się miękka jak cielęcina. Papaina jest substancją stosowaną również w browarnictwie do klarowania piwa, a także do garbowania skór i w kosmetyce.

Owoce tego tropikalnego drzewa kształtem, kolorem i smakiem przypominają owoce melona - stąd nazwa melonowiec.

Papaja należy do rodziny melonowcowatych i pochodzi najprawdopodobniej z Meksyku, gdzie była uprawiana przez Indian w ogrodach przydomowych. Po odkryciu Ameryki roślina rozpowszechniona została we wszystkich krajach tropikalnych na świecie. Jest to niewysokie drzewo o liściach zimozielonych i żółtawych kwiatach wyrastających bezpośrednio z pnia. Kwiaty męskie i żeńskie wyrastają na odrębnych roślinach. Dlatego też na plantacjach sadzi się też rośliny męskie, z których każda może zapylić około 30 roślin żeńskich. Wnętrze owoców wypełniają czarne nasiona, które mają smak rzeżuchy.

Poprzednia Przystanek 4. AnanasNastępna Przystanek 6. Banany