Przystanek 6. Banany


Bananowiec właściwy (Musa paradisiaca var. sapientum) jest uprawiany na całym świecie na żyznych i wilgotnych nizinach w klimacie tropikalnym. Rozróżnia się dwie grupy odmian tego gatunku, jedne rodzą słodkie, spożywane na surowo banany, drugie, zwane plantanami, dają owoce zawierające dużo skrobi i przeznaczone są do gotowania i pieczenia. W Afryce i Ameryce Południowej zajmują w wyżywieniu ludności ważniejsze miejsce niż u nas ziemniaki. Banany transportuje się niedojrzałe, zielone, na statkach–chłodniach, a dopiero w kraju przeznaczenia doprowadza się do dojrzałości za pomocą gazu - etylenu. Do Europy sprowadzane są ostatnio również deserowe odmiany o krótkich, czerwonych owocach.

Banany, owoce bananowca właściwego, pochodzącego najprawdopodobniej z Azji Południowo - Wschodniej, są jedną z pospolitszych roślin uprawianych w krajach tropikalnych na całym świecie. Jada się je na surowo oraz gotuje podobnie jak ziemniaki.

Roślina ma postać „drzewa", choć nim wcale nie jest. Jej „pień", który może osiągać 9 m wysokości, składa się z zachodzących na siebie i ściśle przylegających ogonków liściowych. Ogromne, owalne liście często używane są jako pokrycie dachów. Po roku od czasu posadzenia rośliny, spomiędzy liści wyrasta kwiatostan, który stopniowo wygina się i zwiesza w dół. Na jego szczycie znajdują się kwiaty męskie, otoczone dużymi brudno-czerwonymi liśćmi przykwiatowymi. Bliżej nasady wyrastają liczne kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają pozbawione nasion owoce - banany.

Poprzednia Przystanek 5. Papaja lub melonowiec właściwyNastępna Przystanek 7. Cukrodajna trawa