Przystanek 8. Aromatyczne laski


Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) rodzi wąskie, długie dorastające do 20 cm owoce, „laski wanilii”, które botanicy nazywają torebkami. Aztekowie od niepamiętnych czasów uprawiali ją i używali do aromatyzowania napojów alkoholowych. Świeże owoce wanilii nie mają zapachu, który powstaje dopiero podczas fermentacji. Podczas tego procesu owoce brązowieją, a na ich powierzchni pojawiają się drobne kryształki lotnej, silnie pachnącej substancji zwanej waniliną. W środku laska wanilii wypełniona jest czarnym proszkiem złożonym z tysięcy drobnych nasion.

„Laski wanilii" to przyprawa, która jest otrzymywana z owoców pnącego storczyka.

Wanilia pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Meksyku i Ameryki Południowej. Jest kilkunastometrową lianą, która dzięki korzeniom czepnym wspina się po pniach drzew. Obecnie uprawiana jest na plantacjach w wielu krajach tropikalnych. Wanilia wymaga do dobrego wzrostu żywych drzew jako podpór. Najczęściej używa się do tego celu pochodzących z Australii kazuaryn, zwanych też rzewniami. W naturze kwiaty wanilii zapylane są przez pewien gatunek pszczół. Na plantacjach ich rolę spełniają ludzie posługujący się pędzelkami.

Poprzednia Przystanek 7. Cukrodajna trawaNastępna Przystanek 9. Mąka sago