Przystanek 9. Mąka sago


Sagowiec (Cycas) jest drzewem, którego środkowa część pnia zawiera znaczne ilości skrobi. Uzyskuje się z niej słodkawą, łatwo przyswajalną i stosowaną w żywieniu małych dzieci mączkę sago. Ten sposób użytkowania spowodował wycinanie wielu sagowców i przyczynił się do prawie całkowitego ich wyniszczenia. Obecnie wszystkie gatunki tych roślin rosnące w naturze są pod ścisłą ochroną.

Łatwo przyswajalną i słodkawą mączkę sago otrzymuje się ze skrobi zawartej w rdzeniu pni roślin zwanych sagowcami.

Sagowce są rozdzielnopłciowymi roślinami nagozalążkowymi o zdrewniałych, przeważnie krótkich i grubych pniach. Wyglądem przypominają palmy, choć nie są z nimi spokrewnione. Ich przodkowie pojawili się na Ziemi około 300 min lat temu. Wówczas sagowce tworzyły bujne lasy w wielu rejonach kuli ziemskiej. Do naszych czasów dotrwały jedynie nieliczne resztki ongiś wielkiej grupy roślin. Obecnie w naturze kilka gatunków tych ginących i będących pod ścisłą ochroną roślin można spotkać w gorącym klimacie na półkuli południowej.

Poprzednia Przystanek 8. Aromatyczne laskiNastępna Przystanek 10. Figowiec pospolity