Przyszłość dostępu do wody / #klimatycznybotaniczny vol.4

WAŻNE! Szanowni Państwo, zgodnie z decyzją Rektora Uniwersytetu Warszawskiego jesteśmy zmuszeni ODWOŁAĆ jutrzejszy wykład Przyszłość dostępu do WODY / #klimatycznybotaniczny vol. 4

ZARZĄDZENIE NR 50 REKTORA UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO z dnia 10 marca 2020 r. w sprawie zapobiegania rozprzestrzeniania się wirusa COVID-19 wśród społeczności Uniwersytetu Warszawskiego.




To już 4. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym. Tym razem rozprawimy się z tematem PRZYSZŁOŚCI DOSTĘPU do WODY.

Jak współczesne rolnictwo wpływa na krążenie wody w przyrodzie? Gdzie "znika" woda i czy możemy ją odzyskać? Czy w "podgrzanym" klimacie będzie mniej wody czy więcej i jak ją zatrzymać?


  • Według niektórych raportów światowy ocean mógłby w niedalekiej przyszłości dostarczać nam sześciokrotnie więcej pożywienia niż obecnie. Miałoby się to dziać przy jednoczesnej odbudowie zdrowych morskich ekosystemów, wymagałoby jednak mądrego zarządzania połowami i zrównoważonego rozwoju morskiej akwakultury.
  • Czy rzeczywiście w dobie przełowienia, zanieczyszczenia wód i postępujących zmian klimatu jest to możliwe?

Do dyskusji zaprosiliśmy dobrze Wam znanych: dr. hab. Wiktora Kotowskiego z Instytutu Botaniki na Wydziale Biologii UW oraz dr. Barbarę Pietrzak z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW.

Napijemy się również wysokojakościowej WARSZAWSKIEJ KRANÓWKI z przedstawicielami Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji.

Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy!


Poczęstujemy Was jak zwykle ogrodowym ziołowym naparem. Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.


Wykład odbędzie się 12 marca, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!

PROGRAM spotkania
Start o godz. 18:00
Kryzys wodny a produkcja żywności → dr hab. Wiktor Kotowski Instytut Botaniki, Zakład Ekologii Roślin i Ochrony Środowiska, Wydział Biologii UW - 30 min
Owoce i warzywa morza jutra → dr Barbara Pietrzak, Zakład Hydrobiologii, Wydział Biologii UW, Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW - 30 min
DYSKUSJA



Na CYKL wykładów #klimatycznybotaniczny zapraszamy raz w miesiącu. Jest to naukowa klimatyczna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym.

Warszawski Festiwal Kulinarny został objęty honorowym patronatem Prezydenta m. st. Warszawy Rafała Trzaskowskiego.


TERMINY i tematy wszystkich wykładów w cyklu #klimatycznybotaniczny

12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności
9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu
6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci

6-7 czerwca Warszawski Festiwal Kulinarny
w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia


PARTNERZY cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny

Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego
To ogólnouniwersytecka jednostka powołana na Uniwersytecie Warszawskim w celu promowania dokonań i sukcesów naukowych kadry akademickiej oraz udostępniania wiedzy i uniwersyteckich zasobów badawczych szerokiemu gronu odbiorców, partnerów oraz instytucji zewnętrznych.

Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia.
Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Wierzymy, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym jest połączeniem targów i konferencji, towarzyszą mu warsztaty, pokazy i debaty. Festiwal to forum wymiany myśli i idei. Razem zadajemy pytania i szukamy rozwiązań. Spotkacie tu najwybitniejszych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Festiwal poprzedzi cykl wykładów, które są zaproszeniem do dialogu o przyszłości jedzenia i nie tylko. Chcemy obalać mity, fundować wiedzę i proponować rozwiązania, które każdy może zabrać ze sobą do domu.
Bądź z nami od grudnia aż do czerwca. Do zobaczenia w Ogrodzie!

Grzegorz Łapanowski
Kucharz, aktywista i propagator dobrego, sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji “Szkoła na Widelcu”. Twórca Food Lab Studio. Autor książek kulinarnych. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze.

Fundacja Szkoła na Widelcu
Fundacja tworzy i realizuje programy edukacyjno kulinarne dla dzieci, rodziców, nauczycieli i pracowników stołówek, bazując na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę - uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia i wytwarza.

Targi Designu WZORY
Targi to cykliczne wydarzenie będące największą imprezą organizowaną w stolicy skupiające marki tworzące wyposażenie wnętrz i miłośników dobrego designu. Do tej pory odbyło się ponad 20 edycji na których zaprezentowało się ponad 1500 marek. Idea targów to nie tylko zakupy robione lokalnie podczas wydarzeń, ale także rozwijanie, wspieranie, edukacja i konsolidacja całej branży szeroko pojętych designerów. Collaboration is the new future – to hasło przyświeca nam, gdy projektujemy kolejne wykłady, konferencje, panele dyskusyjne i warsztaty.

Wszystkie wydarzenia w ramach @Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym UW zostały objęte Honorowym Patronatem Prezydenta m. st Warszawy.


#ogrodbotanicznyuw #klimatycznybotaniczny #ujazdowskie4 #klimat #przyszloscjedzenia #przyszloscdostepudoWODY #uniwersytetwarszawski #warszawskifestiwalkulinarny #cwiduw
#WFK #warszawskifestiwalkulinarny