Chaber bławatek

Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, czarnego bzu czy koniczyn. Ważne, byśmy wiedzieli, że rośliny te nie są pryskane wszędobylską chemią. Możemy również skorzystać z suszonych kwiatów, dostępnych w sklepie zielarskim. 

Chabry bławatki, Centaurea cyanus, fot. Przykuta, Domena Publiczna, Wikipedia

Przedstawiamy lemoniadę na bazie kwiatów chabra bławatka. (Centaurea cyanus)

Składniki

1 łyżka świeżych kwiatów chabra bławatka

1 łyżka miodu

250 ml ostudzonej, przegotowanej wody

1 łyżka niepasteryzowanego octu jabłkowego

wyparzony słoik

kilka plasterków cytryny dla fanów kwaśnego smaku

Przygotowanie: Rozpuść miód w letniej wodzie, dodaj ocet jabłkowy i kwiaty. Porządnie wymieszaj i przykryj bawełnianą szmatką. Przez pierwsze 2-3 dni mieszaj ocet, by znajdujące się na wierzchu kwiaty nie spleśniały. Po kilku dniach w naszej lemoniadzie pojawią się bąbelki. Będzie to oznaka fermentacji. Po ok. pięciu dniach lemoniadę można przefiltrować, schłodzić w lodówce i podawać z plastrami cytryny lub kostkami lodu z zamrożonymi kwiatami w środku.

Gotową lemoniadę wypijamy w ciągu 1-2 dni.

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska →

ogrodowa edukatorka z Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość” oraz autorka trwającego rok cyklu Smaczne Poniedziałki. Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz
chęci dzielenia się nią z Wami, a także jako kontynuacja prowadzonego prawie 10
lat bloga kulinarnego.

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.