
Zioła wokół nas
2 August
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Read moreRzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący zahaczymy głową o jego suche owocostany. Ból przy wyciąganiu haczykowatych okryw nasion powoduje bezsilność, a nawet płacz. Można jednak być nieco ostrożniejszym i skorzystać z tej cennej rośliny.
Łopian większy (Arctium lappa) jest gatunkiem wilgotnych i żyźniejszych łąk, poboczy, przydroży. W pierwszym roku rozwoju rośliny wyrasta okazały korzeń oraz rozeta dużych, lekko sercowatych liści. W drugim roku kwiatostan zebrany w kulisty koszyczek kwitnie na różowo, wydaje owoce i obumiera.
Łopian jest pospolity, jednak mało kto z nas stosuje go w kuchni. Za to w kuchni dalekowschodniej jest powszechnie stosowanym dodatkiem do potraw. My przyjrzymy się właściwościom leczniczym łopianu. Tu należy zaznaczyć, że leczniczo wykorzystuje się także inne gatunki łopianu, głównie jego korzeń oraz rzadziej – owocostany.
Korzeń łopianu (Radix Bardanae) zawiera inulinę, garbniki, cukier, olejek eteryczny i śluz; jest także bogaty w potas. Wysoka zawartość inuliny to pożywka dla naszej mikroflory jelitowej i pomoc w procesie przemiany materii. Długo szukano składników odpowiedzialnych za właściwości lecznicze łopianu. Według obecnej wiedzy są nimi: glikozyd, arktyina i lappina oraz lignany.
Odwary i nalewki z korzenia łopianu stosuje się wewnętrznie dla poprawy przemiany materii, przy dermatozach i przy obniżonej odporności. Prowadzone są również badania nad wpływem substancji czynnych łopianu na hamowanie rozwoju nowotworów. Odwarem przemywa się również wszelkie zmiany skórne (trądzik, egzema).
Stosowanie łopianu nie daje negatywnych skutków ubocznych, ale na jego działanie trzeba cierpliwie poczekać. Kuracja powinna trwać przynajmniej miesiąc.
Zioła wokół nas
2 August
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”, Glycyrrhiza glabra. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Read moreZioła wokół nas
2 August
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Read more