Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna (Daucus carota), to roślina, którą latem często możemy spotkać kwitnącą a nawet już owocującą. Marchew zwyczajna należy do rodziny selerowatych, baldaszkowatych (Apiaceae, Umbelliferae).

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Rośnie na suchych i średnio wilgotnych łąkach, pastwiskach, ugorach, przydrożach i innych miejscach ruderalnych, a także w uprawach.W Polsce jest pospolita na niżu oraz w niższych położeniach górskich. Uważana jest u nas za takson rodzimy lub trwale zadomowiony. Jest dwuletnią rośliną wysokości do 100 (a nawet 150) cm, z żółtawym, grubym korzeniem.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Białe kwiaty zebrane są w baldachy złożone, u nasady których wyrastają charakterystyczne pierzastodzielne pokrywy (listki podkwiatostanowe w rodzinie selerowatych).

W czasie dojrzewania owoców baldaszki brzeżne zaginają się do środka, a cały baldach przybiera postać „ptasiego gniazda”.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Owocem jest rozłupnia złożona z dwóch jajowatych, pokrytych szczecinkami rozłupek. Diaspory łatwo przyczepiają się do sierści zwierząt lub ptasich piór, w ten sposób rozprzestrzeniając się na znaczne odległości. 

Marchew zwyczajna jest rośliną leczniczą i uprawianą jako warzywo korzeniowe. Obok formy dzikiej uprawianych jest wiele odmian. Poszczególne odmiany różnią kształtem i wielkością korzeni, a także okresem wegetacji.

W lecznictwie marchew używana jest jako środek moczopędny i wiatropędny. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu schorzeń nerek i pęcherza, w tym kamieni i piasku w nerkach i zapaleniu pęcherza. Zwiększa także wydalanie moczanów (w dnie moczanowej). 

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Używana bywa jako środek przeciwrobaczy. Ziele i owoce są stosowane w przypadku niestrawności, skurczów i wzdęć. Sok z marchwi (szczególnie licznych uprawianych odmian) jest ważnym napojem prozdrowotnym, ponieważ zawiera wysoki poziom karotenu, który jest przekształcany w wątrobie w witaminę A. Marchew bogata jest też w witaminy B1, B2, C, K oraz olejki eteryczne, saponiny, alkaloidy, flawonoidy.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. Floratheca

U niektórych osób marchew może wywołać lekkie skórne reakcje alergiczne i efekt fotosensybilizujący (fotouczulenie) ze względu na obecność furanokumaryn.

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.