Żółtlice

Żółtlice (Galinsoga) – owłosiona, zwana też włochatą (Galinsoga ciliata, G. quadriradiata) i drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora) – to zadomowione w Polsce, inwazyjne chwasty. 

Żółtlica drobnokwiatowa, Galinsoga parviflora, fot. Ogród Botaniczny UW

Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Za wprowadzenie do Europy obu tych gatunków odpowiedzialne są ogrody botaniczne. Żółtlica drobnokwiatowa została sprowadzona do Europy pod koniec XVIII w., natomiast żółtlica owłosiona 50 lat później, w połowie XIX w.

Obydwa gatunku były uprawiane w ogrodach botanicznych, następnie zdziczały i dość szybko rozprzestrzeniły na siedliska antropogeniczne. W Polsce żółtlica drobnokwiatowa notowana była po raz pierwszy w 1807 r., a żółtlica owłosiona w 1876 r. 

Obydwa gatunki doskonale przystosowały się do warunków europejskich i w stosunkowo krótkim czasie stały się jednymi z najbardziej pospolitych chwastów. 

W Polsce żółtlica drobnokwiatowa występuje nieco częściej niż żółtlica owłosiona, natomiast w niektórych krajach europejskich to żółtlica owłosiona uważana jest za gatunek bardziej agresywny. Obydwie żółtlice to bardzo uciążliwe chwasty w uprawach, z powodzeniem konkurujące z innymi gatunkami o substancje pokarmowe i wodę. Z tego powodu są zwalczane w uprawach.

Najczęściej rosną na polach, w uprawach okopowych, ogrodach. Spotykane są też na siedliskach ruderalnych: na nieużytkach, przydrożach, przychaciach, wysypiskach i innych zaburzonych siedliskach (gruzowiskach, szczelinach murów itp.), w także w parkach i na cmentarzach. Preferują gleby bogate w azot. 

Obydwa gatunki to rośliny roczne, osiągające nawet do 100 cm wysokości. Są owłosione, z tym, że żółtlica owłosiona, jak sama nazwa wskazuje, ma wyraźne, obfite i odstające owłosienie, żółtlica drobnokwiatowa zaś – delikatne, przylegające owłosienie (jej łodygi mogą być też nagie). Żółtlica owłosiona posiada też nieco większe koszyczki od żółtlicy drobnokwiatowej. 

Owocem żółtlic jest niełupka. Diaspory przenoszone są zarówno przez wiatr jak i unoszone z prądem wody Łatwo rozprzestrzeniane są też z ziemią, produktami rolnymi (np. zbożem) lub przenoszone na różnego typu środkach transportowych, a także na sierści zwierząt czy odzieży ludzkiej.

Jedna roślina może wytworzyć do 30 tysięcy niełupek. Rozwój rośliny od kiełkowania do wytworzenia owoców jest bardzo krótki (6-8 tygodni). W ciągu sezonu wegetacyjnego mogą powstać 3-4 pokolenia. 

Żółtlica drobnokwiatowa, Galinsoga parviflora, fot. Ogród Botaniczny UW

Żółtlice są mało wytrzymałe na niskie temperatury, ale ich owoce są odporne na mróz i mogą kilka lat przeleżeć w ziemi nie tracąc siły kiełkowania. 

Testy laboratoryjne potwierdziły, że odsłonięte nasiona tracą żywotność szybciej niż zakopane nasiona i że im głębiej nasiona są zakopane, tym lepiej zachowują żywotność. Stąd, przy zwalczaniu żółtlic, w przypadku upraw rzędowych (np. kukurydzy, grochu, fasoli), korzystne jest bronowanie przedwschodowe.

Obydwa gatunki żółtlic zawierają m.in. flawonoidy, fenolokwasy, olejek eteryczny i mają zastosowanie w medycynie ludowej jako środek antyseptyczny.

W Ameryce Południowej i Środkowej, jak i w różnych krajach Afryki i Azji, czyli wszędzie tam, gdzie żółtlice się rozprzestrzeniły, rośliny (młode liście i łodygi) są spożywane jako warzywo, zarówno na surowo jak i po ugotowaniu.

W Ameryce Południowej suszone liście, po zmieleniu, są podstawowym ziołem aromatyzującym niektóre potrawy (np. zupę czosnkową).

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.