Zielnik

Jedną z ważnych kolekcji naukowych jest Zielnik (Herbarium) Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego (WABG).

Powstał on w 2002 roku i gromadzi zbiory zielnikowe dokumentujące zarówno kolekcje ogrodowe, jak i badania oraz wyprawy naukowe prowadzone z udziałem pracowników naszej instytucji. W chwili obecnej Zielnik liczy ponad 6000 kart, głównie drzew i krzewów rodzimych oraz obcych, gatunków flory Polski oraz pokaźną kolekcję arkuszy zielnikowych roślin z południowo-zachodniej Azji, Bałkanów i basenu Morza Śródziemnego. W dużej części ich opisy są zdigitalizowane i dostępne w naszym Index Plantarum.

Zielnik udostępnia na miejscu i wypożycza arkusze zielnikowe do badań naukowych za pośrednictwem publicznych herbariów włączonych do Index Herbariorum lub innych uznanych instytucji naukowych.

 

Kontakt:

Prof. dr hab. Marcin Zych,
kurator zielnika, tel. +48 22 55-30-529
e-mail: wabg@biol.uw.edu.pl

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Od maja do sierpnia zapraszamy
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Ostatnie wejście – godz. 19.20



W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00







Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

Od maja do sierpnia SZKLARNIE są dostępne
codziennie i w dni świąteczne
z wyjątkiem poniedziałków
w godz. 10.00 – 20.00.


Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20


Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00 – 15:00.
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl


Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.