Bezpłatne konsultacje mykologiczne

Jak co roku zapraszamy na konsultacje mykologiczne w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. Bezpłatne konsultacje prowadzi prof. dr hab. Marta Wrzosek wraz z zespołem mykologów.

Pokażcie Wasze zbiory lub przyjdźcie po prostu porozmawiać o grzybach. Lepiej zapytać, niż spożywać okazy, których nie jesteśmy pewni. Jeśli nie macie pewności jak się nazywają grzyby zebrane podczas weekendowych spacerów po lesie i czy są jadalne – odwiedźcie nas!

Gatunków grzybów jest niewątpliwie więcej niż w świecie roślin. Wielu z nich jeszcze nie odkryto – jest to zatem ogromne niezbadane Królestwo. Znawcy tematu – mykolodzy – coraz głośniej wskazują na istnienie trzeciego „F” – poza fauną i florą – czyli funga.

Mimo że o grzybach wciąż wiemy niewiele, ich możliwości i sposób życia fascynują. Wykorzystuje się je nie tylko w kuchni, ale również w kryminalistyce, archeologii oraz w przedsięwzięciach związanych z uprawą roślin. A to dopiero początek odkrywania potencjału, który drzemie w grzybach.

Pochwiak jedwabnikowy (Volvariella bombycina), owocniki wyrastają spomiędzy starych owocników wrośniaków szorstkich (Trametes hirsuta).
fot. J. Popławska, Ogród Botaniczny UW

Prof. Marta Wrzosek, mykolożka z Ogrodu Botanicznego UW, od wielu lat prowadzi warsztaty, wykłady, spotkania o tematyce mykologicznej

Prof. Marta Wrzosek, mykolożka z Ogrodu Botanicznego UW

Jesteśmy dla Was w każdy poniedziałek października w godz. 16.00 – 18.00, na parterze Budynku Centrum Edukacji przy Alejach Ujazdowskich 4.

Wejście od bramy głównej.

Zapraszamy!

 

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny CODZIENNIE
w godz. 10.00 – 17.00.
KASY są czynne
do godz. 16.00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są niedostępne w poniedziałki
W pozostałe dni są otwarte w godzinach dostępności ogrodu.
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 16.20
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.