Musa textilis

W naszej Palmiarni duży owocostan banana manilskiego (Musa textilis) oraz jego długa pseudo łodyga sprawiły, że 9-metrowy okaz się złamał. Taka sytuacja to zawsze dobra okazja, by przyjrzeć się roślinie z bliska.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 424759031_731359869170994_1092919483834326052_n-1024x1024.jpg
Banan manilski, Musa textilis, fot. J. Popławska, Ogród Botaniczny UW

Nasz bananowiec mierzył w sumie około 9 m wyskokości, w tym sam ogonek liściowy około 5,8 m długości, blaszka liściowa zaś ok. 3,2 metra. Cały owocostan ważył ok. 3,2 kg, a same owoce 1,4 kg.

Banan manilski, Musa textilis, fot. P. Dobrzyński, Ogród Botaniczny UW

Kwiaty zebrane są w zwisające kwiatostany. Młode owoce i pączki kwiatów męskich są jadalne. Dojrzałe owoce są aromatyczne i kuszą zwierzęta, jednak zawierają twarde nasiona.

Bananowiec (banan) manilski (Musa textilis) to roślina pochodząca z Malezji. Należy do rodziny bananowatych (Musaceae) i jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych.

Otrzymuje się z niej włókno zwane manilą lub abaką. Włókno otrzymuje się z pochew liściowych (ogonków liściowych) długości do około 4 m. Wyplata się z nich liny okrętowe, sznury, tkaniny i różne rodzaju plecionki. Włókno jest odporne na działanie wody morskiej i drobnoustrojów.

Banan manilski, Musa textilis, fot. P. Dobrzyński, Ogród Botaniczny UW

Bananowiec jest byliną żyjącą zazwyczaj w cyklu 2 letnim – tzn. że po zakwitnięciu i owocowaniu roślina obumiera. Wówczas funkcję rośliny matecznej przejmuje roślina potomna, która wyrasta u podstawy rośliny matecznej. Roślina, może dorastać do 7–10 m wysokości.

„Pień” to w rzeczywistości pseudo łodyga złożona z lekkich łodyg liści (ogonków liściowych) owiniętych wokół siebie. Są to z największe liści w królestwie roślin. Ogonki nie mają okrągłego przekroju poprzecznego, jak wiele innych ogonków, ale raczej wydrążony kształt litery U.

Banan manilski, Musa textilis, fot. P. Dobrzyński, Ogród Botaniczny UW

Roślinę potocznie zwie się „konopią manilską”, właśnie ze względu za pozyskiwane z niej włókno. Wewnętrzna struktura została szczegółowo zbadana. Istnieją podłużne wiązki naczyniowe zapewniające wsparcie strukturalne, podobnie jak w wielu innych roślinach jednoliściennych. Różni się jednak tym, że ma duże kanały powietrzne oddzielone wąskimi przegrodami, które są połączone w pewnych odstępach poprzecznymi, gwiaździstymi płytkami miąższu.

Dlatego strukturę wewnętrzną najlepiej opisać jako półpustą. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje tu uporządkowana struktura elementów podłużnych i poprzecznych.

Obecnie jest uprawiana komercyjnie na Filipinach, skąd pochodzi; średnia roczna produkcja wynosi ponad 65 mln ton i stanowi 85% całkowitej produkcji światowej. Drugim głównym producentem uprawy tej rośliny jest Ekwador.

Banan manilski, Musa textilis, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Konopie manilskie uprawia się ze względu na wysokiej jakości włókno pozyskiwane z ogonków liściowych. Włókno słynie z pływalności, odporności na uszkodzenia spowodowane słoną wodą i wytrzymałości mechanicznej; jest najmocniejszym ze wszystkich włókien naturalnych.

Po otwarciu portu w 1834 roku w Manili największym importerem konopi manilskich stali się Amerykanie. Z włókna wyrabiano linę, która stała się znana w przemyśle morskim.

Włókno można również rozcierać na miąższ, który jest włączany do wielu specjalistycznych produktów papierowych, w tym torebek na herbatę, bibuły filtracyjnej i banknotów. Banknoty w jenach japońskich zawierają do 30% konopi manilskich.

Banan manilski, Musa textilis, fot. J. Deluga

Obecnie przemysł konopny w Manili ustanowił standardy jakości. Istnieje wiele gatunków i rodzajów konopi manilskich, które mają szeroki zakres zastosowań, od tradycyjnych wyrobów powroźniczych po wyroby rzemieślnicze z włókien i ręcznie tkane tkaniny.

Samo włókno składa się z długich, cienkich komórek, które stanowią część wewnętrznej struktury liścia. Skład chemiczny włókna jest złożony, ale lignina – polimer mechaniczny – stanowi ponad 13%. Pozostała część obejmuje wolne sterole, kwasy tłuszczowe, ketony steroidowe i trójglicerydy.

Opis przygotował mgr inż. Piotr Kazimierz Dobrzyński,

kurator kolekcji roślin szklarniowych

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny CODZIENNIE
w godz. 10.00 – 17.00.
KASY są czynne
do godz. 16.00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są niedostępne w poniedziałki
W pozostałe dni są otwarte w godzinach dostępności ogrodu.
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 16.20
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.