Sekrety świętojańskich wianków – warsztaty

Zapraszamy Was do Ogrodu na warsztaty zaplatania świętojańskich wianków – 26 czerwca, w środę w godz. 19.00 – 21.00.

To już 4. edycja naszych warsztatów!

Czego możecie się spodziewać?

Oprócz tego, że upleciecie swój własny, wyjątkowy wianek poznacie jego historię i jego symbolikę. Wianek! Niegdyś były ozdobą dla młodych panien, ale też magicznym atrybutem, bo „w nocy z 23 na 24 czerwca spełniają się marzenia, znikają choroby, a złe uroki tracą moc. To czas miłości, zabawy przy ognisku i … zakwitania paproci”.

Nasze historie będą się snuły w otoczeniu roślin, które tradycyjnie, od wieków wchodziły w skład rzucanych na wodę wianków. Opowiemy Wam o ich właściwościach leczniczych i magicznych. Poznacie też tradycje i obrzędy związane z obchodami tego czerwcowego święta. Będziemy spacerować wśród paproci i kwiatów, poszukując tego właściwego. Według dawnych legend w dzień przesilenia letniego kwiat paproci pojawiał się, przyjmując lśniącą postać. 

Jak się zapisać? Wyślij e-mail ze zgłoszeniem chęci uczestnictwa na:

warsztaty.ogrod@uw.edu.pl

W mailu zwrotnym otrzymasz potwierdzenie rezerwacji uczestnictwa i link do zapłaty.

Koszt: 180 zł 


Zgłoszenia przyjmujemy do 24 czerwca.

Miejsce spotkania uczestników: kasa od strony dziedzińca Ogrodu.
Warsztaty przeznaczone są dla osób dorosłych.
Liczba miejsc jest ograniczona.

Warsztaty poprowadzą: Monika Pyszna i Natalia Wielechowska – edukatorki z Pracowni Edukacji OBUW.

Serdecznie zapraszamy! 

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny CODZIENNIE
w godz. 10.00 – 17.00.
KASY są czynne
do godz. 16.00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są niedostępne w poniedziałki
W pozostałe dni są otwarte w godzinach dostępności ogrodu.
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 16.20
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.