Soja owłosiona

Tortille z boczniakowym wnętrzem 

Recipe:

5 tortilli – polecamy tortille własnej roboty, ale te ze sklepu również będą pasowały

Farsz:

  • 400 g boczniaków – porwanych na paseczki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 duża cebula czerwona, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w długie paski
  • 1 szklanka cienko poszatkowanej białej kapusty
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Sos:

  • 2-3 łyżki jogurtu (może być sojowy)
  • 1 łyżka majonezu (może być wegański)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Preparation:

Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy do „przegryzienia”. Poszatkowaną kapustę posypujemy sporą szczyptą soli i odstawiamy na chwilę, by puściła sok i zmiękła. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy ją na niewielkim ogniu, aż stanie się mięciutka, szklista i zacznie się lekko rumienić. Zdejmujemy ją z patelni. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wkładamy paski papryki, zwiększamy ogień i smażymy je szybko, tak, by zmiękły ale się nadal pozostały lekko twardawe. Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy boczniaki i rozkładamy je równą warstwą. Smażymy nie mieszająć - ok 2-3 minut na dużym ogniu, by zaczęły się rumienić. Po tym czasie mieszamy je i smażymy dalej. Chodzi o to by wszystkie paski grzybów się ładnie zrumieniły. Na sam koniec wlewamy sos sojowy i smażymy dalsze 30 sekund.  Wszystkie ciepłe składniki tortilli przetrzymujemy np. w lekko rozgrzanym piekarniku, by nie wystygły.

Tortille lekko podgrzewamy na patelni bez tłuszczu. Na każdy z placków nakładamy: sos, wiórki kapusty, cebulkę, paprykę i boczniaki. My lubimy też dodawać grillowany ser halloumi. Tortillę zwijamy i podajemy póki jest jeszcze ciepła.

Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do 1,8 m wysokości. Jej owocem jest mały, brązowy strączek zawierający od 2 do 3 nasion. Nasiona mogą mieć barwę białą, żółtą, a nawet prawie czarną.

Soja nie jest znana w stanie dzikim. Uważa się, że może pochodzić od soi ussuryjskiej występującej w Kraju Amurskim, Ussuryjskim, w Chinach i Mandżurii.

Soja, Glycine, fot. H.Zell, Domena Publiczna, Wikipedia

Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Japonii i Chinach uprawiano ją już 4000 lat temu. Do Europy dotarła jednak dopiero na początku XVIII w. Jest to roślina o dość wysokich wymaganiach termicznych, dlatego odpowiada jej klimat ciepły i umiarkowanie ciepły. 

Zbiory soi przeprowadza się gdy jej nasiona twardnieją, a liście opadają, ale przed całkowitym dojrzewaniem strąków (dojrzałe strąki pękają samoistnie i wysypują nasiona). Za co głównie należy cenić soję? Za dużą zawartość białka (nawet 50%), sporo witamin z grupy B i związków mineralnych.  To także jedna z najważniejszych roślin oleistych na Świecie.

Całe rośliny mogą być wykorzystywane jako nawóz zielony, paszę i siano. Używa się ich również do przygotowywania kiszonek. Nasiona soi spożywamy całe, łuskane lub podkiełkowane np. w formie jarzyny. Z nasion tłoczy się olej – wykorzystuje się go do gotowania, jako olej sałatkowy, do produkcji margaryn, do wyrobu ciast, ale też farb i mydła. Wytłoczyny spożytkowuje się do sporządzania rozmaitych potraw, jako paszę, otrzymuje się z nich mąkę sojową.

Soja, Glycine, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Mąka sojowa, kasze, koncentraty białkowe i izolaty wykorzystywane są do wypieków i jako domieszki objętościowe w produktach mięsnych i jako substytut mięsa. Z wyciśniętego z sojowych kiełków soku i wody sporządza się mleko sojowe.

Białko sojowe pod wpływem fermentacji (działania grzybów i bakterii) przekształca się w ser roślinny tzw. tofu, robi się z niego także pastę miso, twaróg i jogurty. Z nasion produkuje się również sos sojowy – tu także kluczową rolę gra fermentacja. Soja jest też głównym przemysłowym źródłem lecytyny.

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.