
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejNa łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, czarnego bzu czy koniczyn. Ważne, byśmy wiedzieli, że rośliny te nie są pryskane wszędobylską chemią. Możemy również skorzystać z suszonych kwiatów, dostępnych w sklepie zielarskim.
Przedstawiamy lemoniadę na bazie kwiatów chabra bławatka. (Centaurea cyanus)
Składniki
1 łyżka świeżych kwiatów chabra bławatka
1 łyżka miodu
250 ml ostudzonej, przegotowanej wody
1 łyżka niepasteryzowanego octu jabłkowego
wyparzony słoik
kilka plasterków cytryny dla fanów kwaśnego smaku
Przygotowanie: Rozpuść miód w letniej wodzie, dodaj ocet jabłkowy i kwiaty. Porządnie wymieszaj i przykryj bawełnianą szmatką. Przez pierwsze 2-3 dni mieszaj ocet, by znajdujące się na wierzchu kwiaty nie spleśniały. Po kilku dniach w naszej lemoniadzie pojawią się bąbelki. Będzie to oznaka fermentacji. Po ok. pięciu dniach lemoniadę można przefiltrować, schłodzić w lodówce i podawać z plastrami cytryny lub kostkami lodu z zamrożonymi kwiatami w środku.
Gotową lemoniadę wypijamy w ciągu 1-2 dni.
ogrodowa edukatorka z Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość” oraz autorka trwającego rok cyklu Smaczne Poniedziałki. Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz
chęci dzielenia się nią z Wami, a także jako kontynuacja prowadzonego prawie 10
lat bloga kulinarnego.
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”, Glycyrrhiza glabra. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Czytaj więcej