Zioła wokół nas
2 sierpnia
Chmiel zwyczajny
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejRzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący zahaczymy głową o jego suche owocostany. Ból przy wyciąganiu haczykowatych okryw nasion powoduje bezsilność, a nawet płacz. Można jednak być nieco ostrożniejszym i skorzystać z tej cennej rośliny.
Łopian większy (Arctium lappa) jest gatunkiem wilgotnych i żyźniejszych łąk, poboczy, przydroży. W pierwszym roku rozwoju rośliny wyrasta okazały korzeń oraz rozeta dużych, lekko sercowatych liści. W drugim roku kwiatostan zebrany w kulisty koszyczek kwitnie na różowo, wydaje owoce i obumiera.
Łopian jest pospolity, jednak mało kto z nas stosuje go w kuchni. Za to w kuchni dalekowschodniej jest powszechnie stosowanym dodatkiem do potraw. My przyjrzymy się właściwościom leczniczym łopianu. Tu należy zaznaczyć, że leczniczo wykorzystuje się także inne gatunki łopianu, głównie jego korzeń oraz rzadziej – owocostany.
Korzeń łopianu (Radix Bardanae) zawiera inulinę, garbniki, cukier, olejek eteryczny i śluz; jest także bogaty w potas. Wysoka zawartość inuliny to pożywka dla naszej mikroflory jelitowej i pomoc w procesie przemiany materii. Długo szukano składników odpowiedzialnych za właściwości lecznicze łopianu. Według obecnej wiedzy są nimi: glikozyd, arktyina i lappina oraz lignany.
Odwary i nalewki z korzenia łopianu stosuje się wewnętrznie dla poprawy przemiany materii, przy dermatozach i przy obniżonej odporności. Prowadzone są również badania nad wpływem substancji czynnych łopianu na hamowanie rozwoju nowotworów. Odwarem przemywa się również wszelkie zmiany skórne (trądzik, egzema).
Stosowanie łopianu nie daje negatywnych skutków ubocznych, ale na jego działanie trzeba cierpliwie poczekać. Kuracja powinna trwać przynajmniej miesiąc.
Zioła wokół nas
2 sierpnia
Bliski i daleki, pospolity, a jednak niezwykły, oplatający swoimi pnącymi się wokół podpór pędami inne ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Jej łacińska nazwa oznacza “słodki korzeń”, Glycyrrhiza glabra. Faktycznie, jest 40 razy słodsza od cukru. ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rzep, łopuch, dziad – ludowe nazwy łopianu odzwierciedlają dokładnie odczucia, jakie nam towarzyszą, gdy niechcący ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), zwany na wschodzie „oblepichą”. W Polsce naturalnie występuje na wybrzeżu Bałtyku, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzak. Przydomowy, bliski. Można do niego podejść i oddać mu swoje choroby. Nie można za ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziś przypomnimy sobie aromat suchej łąki lub przydroża o piaszczystym gruncie. Czy wąchaliście kiedyś aromatyczną ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy macie swoje ulubione zapachy? Może niektórzy z Was znają i dobrze kojarzą pewien słodko-korzenny ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Krzewy o liliowych kwiatach zalewają nasz wiosenny widnokrąg, cieszą oczy i wabią zapachem. Czy myśleliście ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Warto rozejrzeć się za tym, co rośnie za domem. Gdy spojrzymy uważnie na łąkę, trawnik ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Czy Wy także nie możecie się nasycić widokiem kwitnących drzew i krzewów na wiosnę? Dzisiaj ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Karol Wielki, zapytany o to, czym są zioła, odpowiedział: „przyjacielem medycyny i sławą kucharza”. I ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Na łące lub w ogrodzie możemy zbierać kwiaty chabrów bławatków, dzikiej róży, cykorii podróżnik, lawendy, ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum). Krąży o nim wiele świętojańskich opowieści. Przyjrzyjmy się tej roślinie. Na ...
Czytaj więcejZioła wokół nas
2 sierpnia
Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ...
Czytaj więcej