Przytulia czepna

Co to za tajemnicza roślina, co zwraca na siebie uwagę, czepiając się haczykowatymi włoskami naszych ubrań? To czepna przytulina (Galium aparine) z rodziny marzanowatych. 

Przytulina czepna, Galium aparine, fot. Floratheca

Dla niektórych jest ona ogólnoświatowym chwastem. Jednak gdy sięgniemy do tradycji, okaże się, że niegdyś była wszechstronnie wykorzystywaną rośliną: w barwierstwie, w przemyśle spożywczym (stosowano ją przy wyrobie sera żółtego), do wypełniania materacy. Była również rośliną leczniczą. Poznamy ją po długiej, czterokanciastej i owłosionej łodydze oraz podłużnych listkach wyrastających w okółkach po 6-10. Kwitnie od czerwca.

Jest wszędobylska – rośnie w żyznych lasach, zaroślach i na przydrożach. Jej składnikiem czynnym jest kumaryna oraz glikozydy irydoidowe o działaniu przeciwzapalnym. Kumaryna substancją, która nadaje przytulii po wysuszeniu charakterystyczny zapach siana. Ma ona działanie rozrzedzające krew, działa przeciw zakrzepom i zatorom. 

Wyciągi alkoholowe z przytulii można stosować miejscowo przy leczeniu urazów sportowych. Działa przeciwobrzękowo, więc tradycyjnie stosowano ją do leczenia hemoroidów (tu należy przygotować specjalny czopek). Napary z kolei stosuje się przy chorobach skóry, m.in. łuszczycy. 

Kumaryna ma działanie toksyczne, dlatego należy popijać zioła, które ją zawierają tylko w zalecanych dawkach. Pamiętajmy jednak, że dawka śmiertelna to 200 mg/kg masy ciała i trudno ją będzie osiągnąć, popijając herbatkę z jednej łyżki ziela. Jak powiedział lekarz i przyrodnik, żyjący w XV w. o pseudonimie Paracelsus: “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną”.

Przytulina czepna, Galium aparine, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Przytulia jest również rośliną bogatą w przyswajalną dla naszego organizmu krzemionkę, dlatego warto mieć jej zapas i popijać dla wzbogacenia naszego organizmu w ten składnik. Gdy chcemy zbierać przytulię, zaopatrzmy się w nożyczki do ścinania jej długich pędów. Następnie suszymy je w suchym i przewiewnym miejscu.

Zaparzamy 1 łyżkę ziela na 1 szklankę wrzątku, popijamy w niewielkich dawkach – po 50 ml 4 razy dziennie, przez miesiąc przy nadciśnieniu, migrenach, kamicy żółciowej i moczowej, przy chorobach alergicznych i reumatycznych.

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!



W maju Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00


Od maja do sierpnia Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00-15:00.

Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl





Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne w maju
codziennie i w dni świąteczne z wyjątkiem poniedziałków
w godz.10.00 – 20.00.

Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20

W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00





Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.