
Smaczne poniedziałki
4 August
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreWegańskie bolognese
Soczewicę trzeba ugotować według instrukcji. W czasie gotowania soczewicy – kroimy cebulę, marchewkę i czosnek. Na dosyć głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i podsmażamy przez chwile (około 2-3 minuty). Następnie dodajemy czosnek i smażymy, aż zacznie pachnieć (ok. 30 sekund). Zmniejszamy temperaturę i dolewamy wina. Czekamy, aż trochę wyparuje, a potem dodajemy pomidory i liść laurowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyławiamy liście laurowe, dodajemy soczewicę i pokrojone liście bazylii (lub suchą bazylię). Bardzo dobrze smakuje z makaronem lub jako baza do lazanii.
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z innymi roślinami strączkowymi, takimi jak groch, ciecierzyca i bób – we wczesnym neolicie. Soczewica należy do rodziny Leguminoceae i stanowi jeden z najważniejszych tradycyjnych składników diety.
FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) podaje, że światowa produkcja soczewicy w 2008 r. wyniosła około 2,83 mln ton metrycznych i pochodziła głównie z Kanady (36,9%) i Indii (28,7%), a następnie Nepalu, Chin i Turcji. Soczewica wyewoluowała wraz z pszenicą i jęczmieniem, które stały się podstawowymi roślinami uprawnymi dla rolnictwa neolitycznego ponad 7000 lat temu.
Jako preferowana roślina strączkowa soczewica ma wiele nazw zwyczajowych, w tym m.in. adas (arabska), mercimek (turecka), messer (etiopska), masser (indyjska) i heramame (japońska).Powszechnie uważa się, że soczewica pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej.
Soczewica (Lens culinaris) jest jedną z najważniejszych roślin strączkowych na świecie ze względu na swoje walory odżywcze. Jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych (~60-64%), białka (~24-26%), błonnika pokarmowego (~11-31%), witamin, składników mineralnych i wysokiej wartości energetycznej.
Nasiona roślin strączkowych wykazały wiele korzyści zdrowotnych (obniżenie indeksu glikemicznego u osób z cukrzycą) oraz w ochronie przed chorobami układu krążenia ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Liczne badania wykazały, że u osób spożywających duże ilości błonnika pokarmowego ciśnienie krwi jest niższe niż u osób spożywających małe ilości błonnika.
Błonnik rozpuszczalny obniża również poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i raka jelita grubego. Dieta wysokobłonnikowa zapobiega zaparciom lub łagodzi je u ludzi ze względu na wchłanianie wody z przewodu pokarmowego. A jak to wygląda ze środowiskowego punktu widzenia?
Uprawa soczewicy służy jako strategia utrzymania dla wielu populacji w regionach jałowych, takich jak północne Wielkie Równiny, zapewniając jednocześnie odporne na suszę rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w środowiskach o stosunkowo ograniczonej ilości wody i zasilanych deszczem.
Soczewica i inne rośliny strączkowe mogą zmniejszyć zapotrzebowanie na nieorganiczne nawozy azotowe, zarówno podczas wzrostu upraw, jak i dla kolejnych upraw, w rotacji upraw, dzięki ich zdolności do wiązania azotu z atmosfery poprzez symbiozę z Rhizobiami.
Ponadto soczewica może poprawić produktywność kolejnych upraw poprzez zwiększoną dostępność azotu. Soczewica ma szeroki zakres innych korzyści produkcyjnych, w tym: recykling wody i składników odżywczych oraz pomoc w zwalczaniu chwastów i szkodników.
Włączenie soczewicy do systemów produkcyjnych może zwiększyć zdolność gleby do budowania i stymulować wiązanie azotu, co może przyczynić się do stworzenia warunków sprzyjających praktykom uprawy uproszczonej.
Takie korzyści rolnicze mogą przekładać się na oszczędności środowiskowe i ekonomiczne w odniesieniu do stosowania nawozów azotowych pestycydów. Włączenie soczewicy do systemów rolniczych bez uprawy ziemi może również skutkować zmniejszeniem nakładów pracy i czasu, a także zmniejszeniem zużycia maszyn i paliw kopalnych.
Smaczne poniedziałki
4 August
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Smaczne poniedziałki
4 August
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Pomidory (Solanum lycopersicum) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Owies zwyczajny (Avena sativa ) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) często zbytnio rozprzestrzenia się w Ogrodzie Botanicznym. Nie jest łatwo pozbyć ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czy Król Rock’n’Rolla lubił tosty? Tak (!) i to na dodatek – z bananami w ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Marchew zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Read moreSmaczne poniedziałki
25 May
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Read more