
Smaczne poniedziałki
4 August
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreKulki orzechowe
Nagrzewamy piekarnik do 150 st. C. Na blaszkę wrzucamy orzechy i prażymy je w piekarniku do momentu, aż skórka na orzechach będzie pękać. Obieramy je ze skórki. Do misy blendera wrzucamy płatki i orzechy, blendujemy na okruszki. Przesypujemy je do miski.Do miski blendera wkładamy daktyle, masło orzechowe i sól. Blendujemy by powstała gęsta masa. Masę przekładamy do miski z płatkami i dokładnie zagniatamy. Formujemy z niej kulki (możemy to zrobić zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy je w kakao lub wiórkach. Kulki chłodzimy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis hypogaea). Jest to roślina strączkowa, jej nasiona zjadamy w różnych postaciach. Orzacha dostarcza również oleju.
Dzisiaj uprawia się orzachę głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych m.in. w Indiach, Chinach (tu głównie pozyskuje się olej), USA (przeważająca produkcja orzeszków), Argentynie, Nigerii i Australii.
Orzacha jest rośliną roczną i dorasta do 15-60 cm. Może mieć formę płożącą się lub wzniesioną. Ma żółte, samopylne kwiaty. Górne kwiaty są na ogół bezpłodne, w dolnych dochodzi do zapylenia. Po zapyleniu szypułka kwiatowa się wydłuża (do ok. 20 cm), wpycha tym samym rozwijający się owoc, strąk pod ziemię. Tam strąk dojrzewa.
Strąki, znane nam fistaszki, mają bruzdowatą powierzchnię i zawierają od 2 do nawet 6 nasion. Orzeszki wydobywa się ze strąków ręcznie lub mechanicznie.
Orzeszki mają mnóstwo składników odżywczych: 50-55% to tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów olejowego i linolenowego, 30% to białka, są też bogatym źródłem związków mineralnych, wit. E i wit. z grupy B.
Olej, który uzyskuje się z nasion, używany jest do gotowania, sałatek i produkcji margaryn. W Indiach zastępuje ghee, używa się go do konserwowania ryb. Używany jest także w kosmetyce, mydlarstwie i do wyrobu pokostu. Wytłoki z nasion mogą być stosowane jako pasza dla zwierząt. Z orzeszków można robić mąkę bogatą w białko – w Indiach dodaje się ją do napojów mlecznych, chleba i ciastek.
Robi się z nich również masło orzechowe – z prażonych i zmiażdżonych nasion, po wcześniejszym usunięciu zarodka. Masło świetnie zagęszcza koktajle i sosy. Orzeszki można dodawać do słodyczy, mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale też mogą być bazą dań wytrawnych – zup, gulaszu czy potrawek w stylu curry.
A co zrobić z ogromnymi ilościami łupin strąków? Mogą być stosowane jako opał i wykorzystywane w przemyśle. Niestety źle przechowywane orzechy mogą zostać zainfekowane grzybami wytwarzającymi rakotwórcze substancje. Olej nie niesie ryzyka zanieczyszczenia toksynami.
Smaczne poniedziałki
4 August
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Smaczne poniedziałki
4 August
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Pomidory (Solanum lycopersicum) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Owies zwyczajny (Avena sativa ) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) często zbytnio rozprzestrzenia się w Ogrodzie Botanicznym. Nie jest łatwo pozbyć ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czy Król Rock’n’Rolla lubił tosty? Tak (!) i to na dodatek – z bananami w ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Marchew zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Read moreSmaczne poniedziałki
25 May
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Read more