
Smaczne poniedziałki
4 August
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreDo jej przygotowania potrzebne będą:
Owoce myjemy. Skórkę nacinamy delikatnie tak, by nacięcia nie dotarły do miąższu pomarańczy. Skórkę odrywamy od miąższu. Powinniśmy otrzymać 4 w miarę równe kawałki skórki pomarańczowej z każdego owocu. Ostrym nożem odcinamy/filetujemy grubą, białą część skórki. Chodzi o to, by została tylko jej zewnętrzna, wybarwiona i pełna aromatu skórka. To z nią będziemy dalej pracować. Skórkę tniemy na cienkie paski, a następnie na drobną kosteczkę. Do słoika wsypujemy warstwę pokrojonej skórki (grubości ok. 0,5 cm) i delikatnie posypujemy ją cukrem. Wsypujemy kolejne warstwy skórki i cukru aż do wyczerpania zasobów skórki. Wierzchnią warstwą zawsze musi być cukier. Teraz słoiczek ze skórką powinien stać kilka godzin w temperaturze pokojowej. Chodzi o to, by skórka puściła sok. Następnie zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. „Cykata” skórka powinna się w ten sposób macerować kilka dni. W lodówce może później stać nawet kilka miesięcy. Po każdym użyciu skórki dobrze jest wierzch posypać dodatkową warstwą cukru, by skórki były nim zawsze przykryte.
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości i pochodzi z południowych Chin. Obecnie pomarańcze te są uprawiane w strefie subtropikalnej i tropikalnej, głównie po to, aby wyprodukować z nich SOK. Najwięcej owoców produkują Stany Zjednoczone Ameryki i Brazylia.
Do Europy roślina ta została sprowadzona w XV w. Za panowania Ludwika XIV w Wersalu zbudowano citronniêrie. Był to budynek o długości 150 m i wysokości 13,5 m. Mieścił nawet 1200 drzewek pomarańczowych.
To właśnie ten budynek zapoczątkował modę na tzw. oranżerie. Ze względu na wygląd owoce pomarańczy słodkiej dzielimy na 3 grupy: zwykłe, malinowe (o czerwonym soku i miąższu) , pępkowe (u góry owocu jest ślad, który wygląda jak pępek po odciętej pępowinie).
Botanicznie typ owocu pomarańczy (i innych cytrusów) nazywamy jagodą.
Skórka owocu składa się z zabarwionej warstwy – flawedo oraz grubej, wewnętrznej, gąbczastej warstwy zwanej – albedo. W owocu niedojrzałym dominuje zielony barwnik chlorofil, a w miarę dojrzewania pojawiają się żółte lub pomarańczowe karoteny.
Pod skórką znajduje się pyszny i soczysty miąższ, w którym znajdujemy nasiona. Zdarza się, że niektóre odmiany są beznasienne.
Z owoców pomarańczy produkuje się na całym świecie sok. Zjada się je również w postaci świeżej, mogą być przetwarzane na dżemy i marmolady, a ich skórki można kandyzować.
Dzisiejszy poniedziałek może być smaczny, gdyż podzielę się z Wami sposobem na konserwację skórek pomarańczy. Metodę tę podpatrzyłam u swojej mamy, która tak powstałą skórkę nazywała „cykatą”.
Smaczne poniedziałki
4 August
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Smaczne poniedziałki
4 August
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Pomidory (Solanum lycopersicum) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Owies zwyczajny (Avena sativa ) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) często zbytnio rozprzestrzenia się w Ogrodzie Botanicznym. Nie jest łatwo pozbyć ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Czy Król Rock’n’Rolla lubił tosty? Tak (!) i to na dodatek – z bananami w ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Marchew zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Read moreSmaczne poniedziałki
4 August
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Read moreSmaczne poniedziałki
3 August
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Read moreSmaczne poniedziałki
25 May
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Read more