Rośliny z rodziny różowatych 

Czy jabłkiem można się zatruć? To pestka! I nie tylko jabłkiem. W cyklu Detektywistyczny Botaniczny opowiemy Wam o roślinach z rodziny różowatych. 

Pestka obfituje w owoce, które kochamy jeść i robić z nich przetwory – czereśnie, wiśnie, jabłka, gruszki, pigwy, śliwki, morele, brzoskwinie i inne.

Większość pestek tych owoców jest duża, twarda i nie zachęcająca do jedzenia, ale np. niewielkie nasiona jabłka da się zjeść. Po spożyciu takich nasion mogą pojawić się bóle głowy, brzucha, nudności, wymioty, a przy większej ilości nasion zaburzenia oddychania czy nawet śmierć. 

Wiśnia pospolita, Prunus cerasus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

A wszystko dlatego, że nasiona owoców z rodziny różowatych zawierają amigdalinę, czyli związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. Tak, słusznie może wam się kojarzyć z cyjankiem, bo amigdalina właśnie rozkłada się w naszym organizmie do substancji z grupy cyjanków. Nie martwcie się jednak – sprzedawane w sklepach słodkie migdały, a także nasiona malin, jeżyn, truskawek czy poziomek zawierają śladowe ilości amigdaliny, która nie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. 

Grusza, Pyrus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Pozostałe owoce z tej rodziny też jedzcie śmiało i ze smakiem, ale pestki wyrzucajcie do śmieci, albo jeszcze lepiej, do kompostownika.

Wraz z rokiem tematycznym – Detektywistyczny Botaniczny – prowadzimy cykl o roślinach zagadkowych, tajemniczych, niebezpiecznych, zaskakujących i fascynujących.

Tą historią podzieliła się Anna Albin → z Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego UW

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.