Banan cz. 3

Owsianka bananowa

2 osoby

Banan cz. 1
Recipe:

Do przygotowania dwóch niedużych porcji potrzebne nam będą:

  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • jeden bardzo dojrzały banan
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • jabłko – pokrojone w kostkę
  • ulubione orzechy – pokrojone
  • miód lub inne płynne „słodzidło” do skropienia
Preparation:

Jogurt razem z kawałkami banana wkładamy do blendera i blendujemy na gładka masę.

Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Odstawiamy, aby płatki zmiękły.

Obrane i pokrojone jabłko umieszczamy w rondelku. Wlewamy łyżkę wody i lekko dusimy – powinny zmięknąć. Kiedy jabłka są gotowe, a płatki miękkie – nakładamy kolejno do miseczek: bananowy jogurt z płatkami, jabłka, orzechy.

Całość skrapiamy niewielka ilością miodu, syropu z agawy czy też klonowego.

Smacznego!

Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów używana jest do bezpośredniego spożycia (jako owoc deserowy). Dotyczy to owoców odmian słodkich. Druga połowa jest spożywana po obróbce (smażenie, pieczenie, gotowanie). Do gotowania używa się plantanów – mączystych, zielonych bananów, w których dominuje skrobia, a nie cukry proste (odwrotnie niż u tych, które zjadamy na surowo).

Banan karłowy, Musa acuminata, fot. Ogród Botaniczny UW

Banany docierają do sklepów z najdalszych zakątków Świata. Niedojrzałe owoce transportuje się w chłodniach, gdzie zachowana jest temp. 10-14 st. C.

Po dotarciu na miejsce docelowe trafiają do dojrzewalni gdzie pod wpływem etylenu, dojrzewają i stamtąd trafiają do konsumentów.
Owoce bananów możemy spotkać gdzieniegdzie również w puszce, w formie przecieru lub w postaci mąki. Dodaje się je do wypieków, mogą też stanowić bazę lodów, bo świetnie się mrożą.

Pokrojone na cienkie plasterki niedojrzałe banany przerabiane są na chipsy, a te dojrzałe się suszy. Banany uważane są za lekkostrawne i bogate w różne składniki. W 100 g banana znajdziemy ok. 11 mg wit. C. Owoce te zawierają także błonnik, prowitaminę A oraz witaminy B1, B2 i PP.

W Afryce Wschodniej z bananów robi się np. piwo. A w niektórych rejonach Azji Południowo-wschodniej po ugotowaniu spożywa się pąki męskich kwiatów banana jako warzywo. 

Co jeszcze można zrobić z bananów? Okazuje się, że nie tylko owoce bananów są wykorzystywane jako użytkowe. Pocięte kłodziny i inne części roślin stanowią paszę dla zwierząt we wschodniej Afryce, podobnie jak owoce – nienadające się z różnych przyczyn do spożycia. 

Przejrzałe banany, całe pokryte brązowymi plamami, idealnie sprawdzą się jako element owsianki. 


Marianna Wojcieska → edukatorka, szefowa Działu Edukacji OBUW

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska → ogrodowa edukatorka z Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość” oraz autorka trwającego rok cyklu Smaczne Poniedziałki.

Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz chęci dzielenia się nią z Wami, a także jako kontynuacja prowadzonego prawie 10 lat bloga kulinarnego.

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.