Grządka historyczna

Przenieś się z nami w czasie – 100, 500, a nawet 5 tysięcy lat wstecz! Idąc wzdłuż Grządki Historycznej na Dziale Roślin Użytkowych, niczym wzdłuż osi czasu, odkryjecie, co jedli wcześni Słowianie, dokąd zmierzali średniowieczni handlarze i co przywieźli ze soba odkrywcy Nowego Świata.

Zobaczcie, jak wyglądają rośliny, których plony jecie na co dzień. Odkryjcie gatunki niegdyś powszechne, a teraz zapomniane, jak portulaka, pasternak, wężymord czy kucmerka.

Tablica edukacyjna na Dziale Użytkowym Ogrodu Botanicznego

Słuchając naszej opowieści przekonacie się, że Mieszko I nie miał nawet szansy, by spróbować pomidorów, ziemniaków, kukurydzy czy fasoli. Choć dieta ówczesnego człowieka nie była uboga, to bazowała zdecydowanie na innym zestawie roślin. Niektóre z roślin, jakie pojawiają się na naszej grządce bedą związane z historiami mrożącymi krew w żyłach, inne jedzone kiedyś, nie pozostały na naszych stołach do dziś.

Wsłuchaj się w Ogród!

Słuchając naszej opowieści, przekonacie się, że Mieszko I nie miał nawet szansy, by spróbować pomidorów, ziemniaków, kukurydzy czy fasoli. Choć dieta ówczesnego człowieka nie była dietą ubogą, to bazowała na zdecydowanie innym zestawie roślin.

Niektóre z roślin, jakie pojawiają się na naszej grządce, będą związane z historiami mrożącymi krew w żyłach, innych, jedzonych kiedyś, nie znajdziem już dziś na naszych stołach.

Posłuchaj naszego audioprzewodnika: (link do YT)

University of Warsaw Botanic Garden

Our Botanic Garden
is open every day and on public holidays.

Greenhouses are closed on Mondays.


Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warsaw

Opening hours

MARCH – APRIL | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

MAY – AUGUST | 10 am – 8 pm | ticket offices open until 7 pm

SEPTEMBER | 10 am – 6 pm | ticket offices open until 5 pm

OCTOBER | 10 am – 5 pm | ticket offices open until 4 pm

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.