Imbir

Kakaowe ciasteczka podwójnie imbirowe

Liczba porcji 20 szt.

Przepis:

Do przygotowania 20 szt. potrzebujemy:

  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 55 g cukru trzcinowego,
  • szczyptę soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao,
  • 1 jajko,
  • łyżkę jogurtu naturalnego (lub wody),
  • po ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru i cynamonu,
  • 25 g posiekanego, kandyzowanego kłącza imbiru.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy z nich zwarte ciasto. Z ciasta formujemy gruby walec i zawijamy w papier do pieczenia, w tej formie chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 – 20 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, odwijamy z papieru i kroimy ostrym nożem na plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm. Tak powstałe ciastka układamy na blasze zachowując 1 – 2 cm odstępu. Pieczemy je ok. 15 minut w piecu nagrzanym do 175 st. C° Studzimy na blasze. Jeśli ciastka wydają się Wam za mało słodkie możecie polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych dodawanych do ciast czy herbatników. Imbiru używa się zarówno w formie świeżej jak i w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Dobrze komponuje się z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem.

Imbir z najdziemy w paście curry, sypkiej przyprawie curry, w mieszankach pod nazwą „garam masala” czy tych, których używamy do przygotowywania pierniczków na Święta.

Imbir, Zingiber officiale, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Jeśli chcecie „podkręcić” smak szarlotki czy ciasteczek czekoladowych wystarczy dodać szczyptę sproszkowanego imbiru albo niewielką ilość startego kłącza.

Może to niektórych zaskoczy, ale również w tradycyjnej polskiej kuchni bez imbiru nie byłoby np. flaków. To właśnie on dodaje im pikantności.

Kłącza imbiru zawierają węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, mogą zatem znacznie wzbogacić naszą codzienną dietę.

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!



W maju Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00


Od maja do sierpnia Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00-15:00.

Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl





Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne w maju
codziennie i w dni świąteczne z wyjątkiem poniedziałków
w godz.10.00 – 20.00.

Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20

W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00





Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.