Imbir

Kakaowe ciasteczka podwójnie imbirowe

Liczba porcji 20 szt.

Przepis:

Do przygotowania 20 szt. potrzebujemy:

  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 55 g cukru trzcinowego,
  • szczyptę soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao,
  • 1 jajko,
  • łyżkę jogurtu naturalnego (lub wody),
  • po ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru i cynamonu,
  • 25 g posiekanego, kandyzowanego kłącza imbiru.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy z nich zwarte ciasto. Z ciasta formujemy gruby walec i zawijamy w papier do pieczenia, w tej formie chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 – 20 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, odwijamy z papieru i kroimy ostrym nożem na plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm. Tak powstałe ciastka układamy na blasze zachowując 1 – 2 cm odstępu. Pieczemy je ok. 15 minut w piecu nagrzanym do 175 st. C° Studzimy na blasze. Jeśli ciastka wydają się Wam za mało słodkie możecie polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych dodawanych do ciast czy herbatników. Imbiru używa się zarówno w formie świeżej jak i w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Dobrze komponuje się z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem.

Imbir z najdziemy w paście curry, sypkiej przyprawie curry, w mieszankach pod nazwą „garam masala” czy tych, których używamy do przygotowywania pierniczków na Święta.

Imbir, Zingiber officiale, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Jeśli chcecie „podkręcić” smak szarlotki czy ciasteczek czekoladowych wystarczy dodać szczyptę sproszkowanego imbiru albo niewielką ilość startego kłącza.

Może to niektórych zaskoczy, ale również w tradycyjnej polskiej kuchni bez imbiru nie byłoby np. flaków. To właśnie on dodaje im pikantności.

Kłącza imbiru zawierają węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, mogą zatem znacznie wzbogacić naszą codzienną dietę.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny
codziennie
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są czynne
od wtorku do niedzieli
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.