Pomarańcza

Przepis:

Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • pomarańcze z grubą skórką,  najlepiej niepryskane, ekologiczne (jednak jeśli nie macie do nich dostępu, dokładnie wyszorujcie te owoce, które kupujecie w sklepie), ja wykorzystuję zwykle skórki, które pozostają po wyciskaniu soku lub też po zjedzeniu miąższu
  • cukier
  • słoik
  • łyżeczka
  • ostry nóż, dobry do filetowania
Przygotowanie:

Owoce myjemy. Skórkę nacinamy delikatnie tak, by nacięcia nie dotarły do miąższu pomarańczy. Skórkę odrywamy od miąższu. Powinniśmy otrzymać 4 w miarę równe kawałki skórki pomarańczowej z każdego owocu.

Ostrym nożem odcinamy/filetujemy grubą, białą część skórki. Chodzi o to, by została tylko jej zewnętrzna, wybarwiona i pełna aromatu skórka. To z nią będziemy dalej pracować.

Skórkę tniemy na cienkie paski, a następnie na drobną kosteczkę. Do słoika wsypujemy warstwę pokrojonej skórki (grubości ok. 0,5 cm) i delikatnie posypujemy ją cukrem. Wsypujemy kolejne warstwy skórki i cukru aż do wyczerpania zasobów skórki. Wierzchnią warstwą zawsze musi być cukier.

Teraz słoiczek ze skórką powinien stać kilka godzin w temperaturze pokojowej. Chodzi o to, by skórka puściła sok.

Następnie zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. „Cykata” skórka powinna się w ten sposób macerować kilka dni. W lodówce może później stać nawet kilka miesięcy. 

Po każdym użyciu skórki dobrze jest wierzch posypać dodatkową warstwą cukru, by skórki były nim zawsze przykryte.

Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości i pochodzi z południowych Chin. Obecnie pomarańcze te są uprawiane w strefie subtropikalnej i tropikalnej, głównie po to, aby wyprodukować z nich SOK. Najwięcej owoców produkują Stany Zjednoczone Ameryki i Brazylia.

Pomarańcza gorzka, Citrus aurantium, fot. Floratheca

Do Europy roślina ta została sprowadzona w XV w. Za panowania Ludwika XIV w Wersalu zbudowano citronniêrie. Był to budynek o długości 150 m i wysokości 13,5 m. Mieścił nawet 1200 drzewek pomarańczowych.

To właśnie ten budynek zapoczątkował modę na tzw. oranżerie. Ze względu na wygląd owoce pomarańczy słodkiej dzielimy na 3 grupy: zwykłe, malinowe (o czerwonym soku i miąższu) , pępkowe (u góry owocu jest ślad, który wygląda jak pępek po odciętej pępowinie).

Botanicznie typ owocu pomarańczy (i innych cytrusów) nazywamy jagodą.

Skórka owocu składa się z zabarwionej warstwy – flawedo oraz grubej, wewnętrznej, gąbczastej warstwy zwanej – albedo. W owocu niedojrzałym dominuje zielony barwnik chlorofil, a w miarę dojrzewania pojawiają się żółte lub pomarańczowe karoteny.

Pod skórką znajduje się pyszny i soczysty miąższ, w którym znajdujemy nasiona. Zdarza się, że niektóre odmiany są beznasienne.

Z owoców pomarańczy produkuje się na całym świecie sok. Zjada się je również w postaci świeżej, mogą być przetwarzane na dżemy i marmolady, a ich skórki można kandyzować. 

Pomarańcza gorzka, Citrus aurantium, fot. Floratheca

Dzisiejszy poniedziałek może być smaczny, gdyż podzielę się z Wami sposobem na konserwację skórek pomarańczy. Metodę tę podpatrzyłam u swojej mamy, która tak powstałą skórkę nazywała „cykatą”.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny
codziennie
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są czynne
od wtorku do niedzieli
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.