Granola

Granola z patelni z duszonymi śliwkami

2 solidne porcje

Przepis:

Składniki (2 solidne porcje):

  • 200 ml płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów np. włoskich
  • po 2 łyżeczki oleju i syropu klonowego (w wersji nie wegańskiej może być miód)
  • 200 ml jogurtu
  • 200 ml wypestkowanych i pokrojonych na kawałki śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki nasion anyżku (nie anyżu gwiazdkowego)
  • jeśli śliwki są kwaśne, można je dosłodzić ulubionym słodzidłem.
Przygotowanie:

Śliwki wkładamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i ustawiamy na niewielkim ogniu. Wsypujemy przyprawy – cynamon i anyżek. Dusimy pod przykryciem, aż śliwki staną się miękkie (mogą, ale nie muszą się rozpadać). Potrwa to kilka minut. W tym czasie przygotowujemy granolę. W misce umieszczamy płatki owsiane, pestki i orzechy. Polewamy olejem i dodajemy słodki miód lub ulubiony syrop. Dokładnie mieszamy.

Płatki posypujemy na patelnię z nieprzywieralną powłoką. Na średnim ogniu podgrzewamy, regularnie mieszając. Musimy uważać, by nie spalić płatków – kiedy zrobią się złociste, granola jest gotowa. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie nasze śliwki powinny już się odpowiednio udusić. Je również studzimy. Nakładamy do miseczek jogurt, dodajemy ostudzoną granolę i całość polewamy śliwkami. Podajemy na śniadanie lub podwieczorek, a nawet deser. 

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny
codziennie
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są czynne
od wtorku do niedzieli
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.