Siemię lniane

Mleko z siemienia lnianego

Przepis:
    • 75 g siemienia lnianego
    • 1 litr wody (można użyć mniej, jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremowe mleko)
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub innego słodzidła (ilość wedle upodobań i potrzeb)

</ul

Przygotowanie:

Przed namoczeniem nasion lnu dobrze jest je delikatnie uprażyć na patelni, wtedy mleko straci delikatną goryczkę. Następnie musimy namoczyć siemię w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy na sitku namoczone nasiona tak, żeby pozbyć się żelu, który zgromadził się wokół nasion (żel można wykorzystać jako wegański zamiennik białka z jajek lub w maseczkach do twarzy). Następnie siemię należy dobrze przepłukać wodą. Wrzucamy siemię, wodę, sól i słodzik do blendera i blendujemy przez ok. 10-30 sekund. Następnie przelewamy powstałe mleko przez sitko (lepszy efekt osiągniemy, stosując pieluchę tetrową czy bawełnianą szmatkę) i na koniec dociskamy zmielone nasiona tak, żeby wycisnąć z nich całe mleko. Mleko można trzymać w lodówce przez 3-5 dni w zakrytym pojemniku.

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny lnowatych (Linaceae). Len ma piękne niebieskie kwiaty, warto ich poszukać na łąkach. Czasem, w letnie czerwcowe dni, można spotkać na kwiatach lnu wygrzewające się o poranku muchy i samotne pszczoły. Siemię lniane ma pochodzenie mezopotamskie i jest uprawiane od 5000 lat p.n.e.!

Len zwyczajny, Linum usitatissimum, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Wśród wszystkich lipidów w siemieniu lnianym 53% stanowi kwas α-linolenowy, 17% kwas linolowy, 19% kwas oleinowy, 3% kwas stearynowy i 5% kwas palmitynowy – co zapewnia doskonały stosunek kwasów omega-6 do omega-3 z tego powodu nasiona lnu są świetną alternatywą dla żywności pochodzącej z morza!

Len zwyczajny, Linum usitatissimum, fot. I.Kirpluk

Dodatkowo siemię lniane jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i fosfor. Wśród witamin wchodzących w skład siemienia lnianego najbogatsze są tokoferole (formy α-, β- i γ-) oraz niacyna.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny
codziennie
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są czynne
od wtorku do niedzieli
w godz. 10.00 – 20.00
KASY są czynne do godz. 19.00
(maj-sierpień)
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.