Ciecierzyca - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Ciecierzyca

Przekąska z ciecierzycy

Przepis:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • oliwa do skropienia
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C, w opcji z termoobiegiem. Ciecierzycę odsączamy, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Mieszamy i rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciecierzyca nie powinna się przypalić, tylko lekko zrumienić Po tym czasie ciecierzycę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowane nasiona są świetną posypką dla każdej zupy-krem, ale też śmiało mogą zastąpić solone orzeszki czy popcorn do podjadania 

Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer arietinum) to świetna baza dań, past i smarowideł.

Ciecierzyca, Cicer, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Nie wyobrażamy sobie bez niej hummusu albo pachnących kminem rzymskim falafeli. Skąd pochodzi? Nie jest znana w stanie dzikim. Udomowiono ją prawdopodobnie w Azji Mniejszej, w tym samym czasie co pszenicę, jęczmień i inne rośliny strączkowe. Już w starożytności (ok 4 tys. p.n.e) uprawiano ją w obszarze śródziemnomorskim oraz w Azji Południowo-zachodniej (w Indiach 2000 lat p.n.e).

Była pokarmem biedniejszej części społeczeństwa. W XVI wieku Hiszpanie i Portugalczycy przetransportowali ją do Ameryki. Lubi klimat chłodny i suchy. Z tego też powodu uprawiana jest w krajach o małej ilości opadów atmosferycznych. Jednym z głównych producentów ciecierzycy są Indie, roślinę tę uprawia się tam w sezonie zimowym. To niewielka, krzaczasta roślina dorastająca do ok. pół metra wysokości.

Ma pierzaste liście i romboidalne strąki z jednym lub dwoma nasionami w środku. Co ciekawe w porównaniu z innymi strączkowymi w nasionach ciecierzycy jest stosunkowo mało białka – za to więcej tłuszczu. Wyróżniane są 4 podgatunki ciecierzycy – różnią się zarówno liśćmi jak i wyglądem nasion. To jedna z najważniejszych roślin strączkowych na świecie uprawianych na suche nasiona.

Ciecierzyca, Cicer, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Nasiona spożywa się po ugotowaniu. Robi się nich także mąkę, a z mąki z kolei w Indiach produkuje się słodycze. Ugotowane nasiona są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy bazą potrawek, można je również prażyć. Czy spożywa się tylko nasiona?

Nie – również całe młode rośliny jada się w Indiach jako jarzynę. Ciecierzyca może być również używana jako nawóz zielony.

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska → Kierowniczka Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość”

Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz chęci dzielenia się nią z Wami.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Zapraszamy do
czterech szklarni Ogrodu,
które w sezonie zimowym są dostępne
w weekendy i święta w godzinach 11.00 – 16.00 (kasy są czynne do 15.20)


W każdą sobotę i niedzielę o godz. 13.00
zapraszamy na
spacery z edukatorami!

Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne
w weekendy i święta
w godzinach 11.00 – 16.00 (ostatnie wejście o 15.20)


Bilety są dostępne na miejscu, w kasach do 15.20
oraz na stronie kupbilet.pl

Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl

Magiczny Botaniczny
Czarujący zimowy Ogród Lumagica

To już piąta edycja wystawy iluminacji
w Ogrodzie Botanicznym UW.

Zapraszamy!

Wystawa jest czynna codziennie
(oprócz śród)w godz. 16.00 – 21.00
z wyjątkiem 24 i 31 grudnia.

Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie lumagica.pl
Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.