Ciecierzyca

Przekąska z ciecierzycy

Przepis:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • oliwa do skropienia
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C, w opcji z termoobiegiem. Ciecierzycę odsączamy, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Mieszamy i rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciecierzyca nie powinna się przypalić, tylko lekko zrumienić Po tym czasie ciecierzycę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowane nasiona są świetną posypką dla każdej zupy-krem, ale też śmiało mogą zastąpić solone orzeszki czy popcorn do podjadania 

Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer arietinum) to świetna baza dań, past i smarowideł.

Ciecierzyca, Cicer, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Nie wyobrażamy sobie bez niej hummusu albo pachnących kminem rzymskim falafeli. Skąd pochodzi? Nie jest znana w stanie dzikim. Udomowiono ją prawdopodobnie w Azji Mniejszej, w tym samym czasie co pszenicę, jęczmień i inne rośliny strączkowe. Już w starożytności (ok 4 tys. p.n.e) uprawiano ją w obszarze śródziemnomorskim oraz w Azji Południowo-zachodniej (w Indiach 2000 lat p.n.e).

Była pokarmem biedniejszej części społeczeństwa. W XVI wieku Hiszpanie i Portugalczycy przetransportowali ją do Ameryki. Lubi klimat chłodny i suchy. Z tego też powodu uprawiana jest w krajach o małej ilości opadów atmosferycznych. Jednym z głównych producentów ciecierzycy są Indie, roślinę tę uprawia się tam w sezonie zimowym. To niewielka, krzaczasta roślina dorastająca do ok. pół metra wysokości.

Ma pierzaste liście i romboidalne strąki z jednym lub dwoma nasionami w środku. Co ciekawe w porównaniu z innymi strączkowymi w nasionach ciecierzycy jest stosunkowo mało białka – za to więcej tłuszczu. Wyróżniane są 4 podgatunki ciecierzycy – różnią się zarówno liśćmi jak i wyglądem nasion. To jedna z najważniejszych roślin strączkowych na świecie uprawianych na suche nasiona.

Ciecierzyca, Cicer, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Nasiona spożywa się po ugotowaniu. Robi się nich także mąkę, a z mąki z kolei w Indiach produkuje się słodycze. Ugotowane nasiona są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy bazą potrawek, można je również prażyć. Czy spożywa się tylko nasiona?

Nie – również całe młode rośliny jada się w Indiach jako jarzynę. Ciecierzyca może być również używana jako nawóz zielony. A do czego my wykorzystamy dziś nasiona ciecierzycy? 

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!



W maju Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00


Od maja do sierpnia Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00-15:00.

Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl





Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne w maju
codziennie i w dni świąteczne z wyjątkiem poniedziałków
w godz.10.00 – 20.00.

Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20

W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00





Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.