Nerkowce - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Nerkowce

Mazurek Kakaowy z masą orzechowo-karmelową

Przepis:

130 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
75 g cukru trzcinowego
1 jajko
100 g masła
1 łyżka wody lub mleka
szczypta soli
masa:
po 50 g masła i cukru
łyżka miodu
150 g orzechów – u nas była to mieszanka nerkowców, orzechów włoskich i migdałów

Przygotowanie:

Z mąki, kakao i pozostałych składników szybko zagniatamy ciasto. Zamykamy je w pudełku lub nakrywamy miskę folią i chłodzimy godzinę w lodówce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy wierzch mazurka. Na patelnię wkładamy masło, cukier i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy orzechy. Podgrzewamy dalsze 3-4 minuty, by słodki karmel pokrył orzechy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) – np. keksówkę o długości 33 cm – tworząc dookoła brzeg z ciasta. Na ciasto wykładamy masę karmelowo-orzechową. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok 20 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy aż masa całkowicie zastygnie. Jeśli obawiacie się, że mazurek może być dla Was zbyt słodki polecamy posmarowanie ciasta – przed nałożeniem orzechowej masy – łyżką kwaśnego dżemu (np. z gorzkich pomarańczy, rabarbaru lub też porzeczkowego). Smacznego poniedziałku i dbajcie o siebie w te dni!

My dzisiaj mamy dla Was rozpustnie słodki mazurek, do przygotowania którego wykorzystaliśmy rozmaite orzechy – włoskie, o których pisaliśmy już dla Was w pierwszej edycji cyklu, migdały, o nich wspominaliśmy jesienią oraz nerkowce. Opowieść o tych ostatnich będziemy snuć dzisiaj .

Nanercz zachodni (Anacardium occidentaale) zwany też nerkowcem zachodnim to drzewo o krótkim pniu, które dorasta do 15 metrów wysokości. Jest silnie rozgałęzione, ma pachnące, żółte kwiaty, męskie i obupłciowe, zebrane w wiechy. Kwiaty są zapylane przez owady i wiatr.

Bardzo charakterystyczny jest owoc tego drzewa, podczas dojrzewania owocu rozwija się znajdująca się pod nim część szypułki tzw. osadnik. Tworzy się gruszkowate, mięsiste, soczyste i duże na ok. 10 cm nabrzmienie w kolorach od żółtego do czerwonego, tzw. jabłko nanerczowe. Na szczycie „jabłka” rozwija się niewielki owoc właściwy (nerkowaty, szarozielony pestkowiec), w jego środku zaś znajduje się nasienie.

Nanercz był użytkowany przez Indian od pradawnych czasów. Pochodzi prawdopodobnie z północno-wschodniej Brazylii. Stamtąd Portugalczycy przenieśli tą roślinę do Afryki Wschodniej i Indii ok. 1590 roku. Następnie rozprzestrzeniła się na Sri Lankę i do Malezji. Głównym producentem nerkowców jest Mozambik.

Mazurek kakaowy z masą orzechowo-karmelową, fot. M.Wojcieska

Co zbieramy z nanerczowego drzewa? Jabłka nanerczowe – są słodko-kwaskowe, orzeźwiające, jadane na surowo, przetwarzane na kompoty, soki, dżemy, robi się z nich wino, wódki i likier. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz karoteny. Owoc właściwy – tzw. orzech mahoniowy i acajou – zawiera cenne dla nas nasienie (tzw. orzech nerkowca) o dużej zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu, a także soli mineralnych i witaminę C.

Nasiona te są pożywne i bardzo smaczne. Jada się je na surowo, używa w cukiernictwie, a ostatnio służą za bazę produktów nabiałopodobnych dla wegan → robi się z nich twarożki, lody, serki i pasty. Z nasion można też tłoczyć olej jadalny.

W mezokarpie owocu znajduje się ciemny, ostry olej (CNSL) → podobny do olejku sumaka jadowitego – powoduje on oparzenia i bąble na skórze. Dlatego też łuskanie nasion owocu (odbywa się ono ręcznie) jest dość niebezpieczne. Olej ten jest jednak wykorzystywany w medycynie do leczenia kurzajek, ale też w przemyśle do produkcji farb, żywic, lakierów, syntetycznych tkanin czy impregnatów. Dość tych strasznych historii! Za chwilę będziemy świętować więc zakasajmy rękawy i do dzieła! Pora upiec ciasto.

Mazurek kakaowy z masą orzechowo-karmelową, fot. M.Wojcieska

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska → Kierowniczka Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość”

Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz chęci dzielenia się nią z Wami.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Od 8 listopada zapraszamy do
naszych czterech szklarni,
które w sezonie zimowym będą czynne
w weekendy i święta w godzinach 11.00 – 16.00


W każdą sobotę i niedzielę o godz. 13.00
zapraszamy na
spacery z edukatorami!

Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne
w weekendy i święta
w godzinach 11.00 – 16.00


Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie kupbilet.pl

Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl

Magiczny Botaniczny
Czarujący zimowy Ogród Lumagica

To już piąta edycja wystawy iluminacji
w Ogrodzie Botanicznym UW.

Zapraszamy od 8 listopada!

Wystawa czynna codziennie
(oprócz śród)
w godz. 16.00 – 21.00

Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie lumagica.pl
Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.