Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus), nie wydaje się wcale oczywistym gatunkiem dla miejsc ruderalnych, możemy go jednak spotkać również w parkach i na cmentarzach, także na przydrożach, wśród zaniedbanych zadrzewień i zakrzewień, na terenach kolejowych i przypłociach.

W Polsce chmiel zwyczajny jest pospolity na całym niżu, a w górach spotykany jest po regiel dolny. Naturalnie występuje w wilgotnych lasach i zaroślach, często nad wodami – najczęściej w olsach i różnych typach lasów łęgowych. Najlepiej rośnie w półcieniu, na glebach wilgotnych i mokrych, zasobnych i bardzo żyznych, o odczynie obojętnym do zasadowego. 

Chmiel zwyczajny, Humulus lupulus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Chmiel zwyczajny jest wieloletnią rośliną zielną, pnącą się prawoskrętnie, należącą do rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Ma silne, podziemne kłącze i mocno rozbudowany system korzeniowy. Jego łodyga jest jednoroczna (co roku wyrasta nowa z podziemnej karpy), dorasta do 8, a nawet 12 metrów, jest wijąca, opatrzona zagiętymi, szorstkimi włoskami, co ułatwia roślinie przyczepność.

Chmiel zwyczajny, Humulus lupulus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Liście są naprzeciwlegle, długoogonkowe (ogonki też są pokryte szorstkimi, zagiętymi włoskami), 3–5-klapowe, w nasadzie sercowate, grubo ząbkowane i szorstkie na górnej powierzchni. Chmiel zwyczajny jest rośliną dwupienną, szyszkowate owocostany – wykorzystywane w różnych celach – powstają oczywiście na okazach żeńskich. Owocem jest orzeszek. Jest też rośliną powszechnie uprawianą i zdziczałą. Jako roślina przemysłowa zaś jest wykorzystywany przy wyrobie piwa. Młode pędy, liście, korzenie i kwiaty chmielu są jadalne.

Chmiel zwyczajny, Humulus lupulus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

W lecznictwie tradycyjnym chmiel ma długą historię zastosowania jako lek gorzki i moczopędny. Obecnie wykorzystuje się jego właściwości uspokajające i wyciszające. Używany jest w zaburzeniach snu i nastroju, pobudliwości i wyczerpaniu. 

Składniki gorzkie chmielu – takie jak lupulon humulon mają właściwości przeciwbakteryjne, są też środkami konserwującymi w piwie, a także ułatwiają fermentację. Smak gorzki pobudza ponadto apetyt i wydzielanie soków trawiennych. Surowcem wykorzystywanym zarówno w lecznictwie jak i przy produkcji piwa są łuski owocostanów i młode owocki pokryte gruczołowatymi włoskami.

Arturo Petrocelli – Piwo pijący mnisi, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Chmiel zwyczajny jest również – choć rzadko– uprawiany jako ozdobne z liści bylinowe pnącze z zimującą karpą (jego pędy na zimę zamierają). Pod koniec wiosny bardzo szybko tworzy długie, wielometrowe pędy. Jest niestety rośliną bardzo ekspansywną. W uprawie pojawia się ozdobna odmiana o złotożółtych liściach (‘Aureus’).

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego

Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa

Ogród
Oaza przyrody w wielkim mieście

Ogród jest czynny
codziennie
w godz. 10.00 – 18.00
KASY są czynne do godz. 17.00

Szklarnie
Tropikalny las w centrum Warszawy

Szklarnie są czynne
od wtorku do niedzieli
w godz. 10.00 – 18.00
KASY są czynne do godz. 17.00
Instytucje wspierające

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.