Marchew zwyczajna - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna (Daucus carota), to roślina, którą latem często możemy spotkać kwitnącą a nawet już owocującą. Marchew zwyczajna należy do rodziny selerowatych, baldaszkowatych (Apiaceae, Umbelliferae).

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Rośnie na suchych i średnio wilgotnych łąkach, pastwiskach, ugorach, przydrożach i innych miejscach ruderalnych, a także w uprawach.W Polsce jest pospolita na niżu oraz w niższych położeniach górskich. Uważana jest u nas za takson rodzimy lub trwale zadomowiony. Jest dwuletnią rośliną wysokości do 100 (a nawet 150) cm, z żółtawym, grubym korzeniem.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Białe kwiaty zebrane są w baldachy złożone, u nasady których wyrastają charakterystyczne pierzastodzielne pokrywy (listki podkwiatostanowe w rodzinie selerowatych).

W czasie dojrzewania owoców baldaszki brzeżne zaginają się do środka, a cały baldach przybiera postać „ptasiego gniazda”.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Owocem jest rozłupnia złożona z dwóch jajowatych, pokrytych szczecinkami rozłupek. Diaspory łatwo przyczepiają się do sierści zwierząt lub ptasich piór, w ten sposób rozprzestrzeniając się na znaczne odległości. 

Marchew zwyczajna jest rośliną leczniczą i uprawianą jako warzywo korzeniowe. Obok formy dzikiej uprawianych jest wiele odmian. Poszczególne odmiany różnią kształtem i wielkością korzeni, a także okresem wegetacji.

W lecznictwie marchew używana jest jako środek moczopędny i wiatropędny. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu schorzeń nerek i pęcherza, w tym kamieni i piasku w nerkach i zapaleniu pęcherza. Zwiększa także wydalanie moczanów (w dnie moczanowej). 

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. I.Kuzyszyn, Ogród Botaniczny UW

Używana bywa jako środek przeciwrobaczy. Ziele i owoce są stosowane w przypadku niestrawności, skurczów i wzdęć. Sok z marchwi (szczególnie licznych uprawianych odmian) jest ważnym napojem prozdrowotnym, ponieważ zawiera wysoki poziom karotenu, który jest przekształcany w wątrobie w witaminę A. Marchew bogata jest też w witaminy B1, B2, C, K oraz olejki eteryczne, saponiny, alkaloidy, flawonoidy.

Marchew zwyczajna, Daucus carota, fot. Floratheca

U niektórych osób marchew może wywołać lekkie skórne reakcje alergiczne i efekt fotosensybilizujący (fotouczulenie) ze względu na obecność furanokumaryn.

Porcję wiedzy przygotowała dla Was Izabella Kirpluk → botaniczka, która w Ogrodzie Botanicznym była kuratorem kolekcji ekologicznych oraz działu Flory niżowej Polski. Zajmowała się gatunkami chronionymi, zagrożonymi i inwazyjnymi.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Zapraszamy do
czterech szklarni Ogrodu,
które w sezonie zimowym są dostępne
w weekendy i święta w godzinach 11.00 – 16.00 (kasy są czynne do 15.20)


W każdą sobotę i niedzielę o godz. 13.00
zapraszamy na
spacery z edukatorami!

Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne
w weekendy i święta
w godzinach 11.00 – 16.00 (ostatnie wejście o 15.20)


Bilety są dostępne na miejscu, w kasach do 15.20
oraz na stronie kupbilet.pl

Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl

Magiczny Botaniczny
Czarujący zimowy Ogród Lumagica

To już piąta edycja wystawy iluminacji
w Ogrodzie Botanicznym UW.

Zapraszamy!

Wystawa jest czynna codziennie
(oprócz śród)w godz. 16.00 – 21.00
z wyjątkiem 24 i 31 grudnia.

Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie lumagica.pl
Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.