Przegorzan kulisty

Przegorzan kulisty (Echinops sphaerocephalus) jest kenofitem, czyli młodszym przybyszem. Przywędrował do Polski z południowo-wschodniej Europy, jest gatunkiem euroazjatyckim.

Przegorzan kulisty, Echinops sphaerocephalus, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

W Polsce pierwsze wzmianki o uprawie tego gatunku pochodzą z XVI w. Jest nie tylko uciekinierem z upraw ogrodowych, ale i gatunkiem zadomowionym na siedliskach synantropijnych, lokalnie wkraczającym do zbiorowisk półnaturalnych.

Rośnie w pobliżu ogródków przydomowych i działkowych, na wysypiskach, nieużytkach, przydrożach, miedzach, terenach kolejowych, ale także w zaroślach, na murawach. Uprawiany był i jest nie tylko dla celów ozdobnych, ale również jako roślina miododajna.

Przegorzan kulisty, Echinops sphaerocephalus, fot. I. Kirpluk, Ogród botaniczny UW

Przegorzan kulisty jest piękną i okazałą byliną, osiąga nawet 180 cm wysokości. Ma charakterystyczne, brzegiem kolczaste, pierzastodzielne liście. 

Kwiaty zebrane są w kuliste kwiatostany o średnicy ok. 50 mm, o lekko niebieskawym zabarwieniu. Kwitnienie przypada na letnie miesiące. Kwiaty zapylane są pszczoły, motyle i inne owady, pozyskujące nektar obficie wydzielający się w temperaturze 25-30ºC.

Owocem jest niełupka pokryta puchem kielichowym i rudymi szczecinkamiz pappusem w postaci rąbka, pokryta rudymi szczecinkami. Taka budowa ułatwia rozprzestrzenianie się przez wiatr (anemochoria) i zwierzęta (epizoochoria, myrmekochoria).

Przegorzan kulisty preferuje pełne słońce, glebę suchą lub umiarkowanie wilgotną, o odczynie obojętnym lub zasadowym (z węglanem wapnia), lekką i przepuszczalną, mineralno-próchniczą, umiarkowanie żyzną.

Przegorzan kulisty, Echinops sphaerocephalus, fot. I. Kirpluk, Ogród botaniczny UW

Przegorzan kulisty jest również rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim są owoce, zawierające liczne alkaloidy, przede wszystkim echiniopsynę oraz tłusty olej.

Preparaty z owoców przegorzanu mają działanie tonizujące i ogólnie wzmacniające, ponadto podwyższają ciśnienie tętnicze. Zwiększają pobudliwość rdzenia kręgowego i zwiększają napięcie mięśni szkieletowych. 

Przegorzan kulisty, Echinops sphaerocephalus, fot. I. Kirpluk, Ogród botaniczny UW

Uwaga! W większych dawkach echinopsyna może wywołać drgawki. Jest to substancja bardzo silnie działająca i może być stosowana tylko pod opieką lekarza. 

Młode kwiatostany przegorzanu można bez obawy o zatrucie spożywać, jako jarzynę. Przyrządza się je jak karczochy. Z owoców wytłacza się też olej, który nadaje się do celów technicznych.

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Od maja do sierpnia zapraszamy
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Ostatnie wejście – godz. 19.20



W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00







Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

Od maja do sierpnia SZKLARNIE są dostępne
codziennie i w dni świąteczne
z wyjątkiem poniedziałków
w godz. 10.00 – 20.00.


Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20


Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00 – 15:00.
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl


Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.