Mandarynka i cytryna - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Mandarynka i cytryna

Zrobiło się nam pomarańczowo. Co powiecie na soczyste mandarynki i kwaśne cytryny? Mandarynka to uprawiany od prastarych czasów krzew lub niewielkie drzewo o niedużych owocach, zjadanych na surowo, nieco spłaszczonych i z łatwo odrywającą się okrywą. Owoce mają soczysty, dobrze dzielący się na segmenty miąższ. W uprawie zwykle nie mają nasion. Jest, najbardziej spośród cytrusów, odporna na przymrozki.

Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Europie zaczęto ją uprawiać dopiero w połowie XIX w. Wewnątrz gatunku występuje duża zmienność i możemy spotkać rozmaite odmiany tej rośliny. Są to:

  • tangerynka → z czerwoną wierzchnią warstwą skórki i słodkim miąższem;
  • satsuma → pochodząca z Japonii, z czerwonymi, błyszczącymi owocami;
  • oraz pochodząca z Chin → mandarynka gorzka.

Najsmaczniejsza, wg wielu osób, Klementynka to nic innego jak krzyżówka pomarańczy i mandarynki. Została odkryta w 1912 r. w Algierii.

Cytryna z kolei jest drzewem → podobnie jak pomarańcza. Drzewo to jest kolczaste i dorasta do 6 m, owocuje bez przerwy. Powszechnie znane nam owoce powstają z białych kwiatów. Są jajowate, ostro zakończone, ich skórka jest dość gruba. Podobnie jak mandarynka, cytryna pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Wraz z Arabami przybyła do Europy już w X w., ale zaczęto ją uprawiać dopiero w XIV w. Podobnie jak inne cytrusy cytryny były stosowane jako środek przeciw szkorbutowi i były stałym zaopatrzeniem magazynów okrętowych w XVIII i XIX w. Spośród owoców cytrusowych to właśnie cytryna ma najwięcej witaminy C!

Cytryny zrywa się niedojrzałe. Dojrzewają i nabierają żółtej barwy w przechowalniach. Owoce dobrze się przechowują. Ich produkcja, jeśli chodzi o owoce cytrusowe, jest bardzo wysoka, ale nie dorównuje produkcji pomarańczy. A do czego używamy cytryn? Możemy korzystać z ich soku i z zawartych w skórce olejków eterycznych. Suszone okrywy owocu jako tzw. skórka cytrynowa są wykorzystywane w cukiernictwie.

Dzisiaj, oprócz krótkiej opowieści o tych roślinach, chcieliśmy zaproponować Wam kilka sposobów na wykorzystanie mandarynek i cytryn w domu.

Kroimy mandarynki i cytryny na dość cienkie plasterki, układamy je obok siebie na papierze do pieczenia lub w koszykach suszarki do owoców, warzyw i grzybów.

Suszymy plasterki, aż będą całkiem suche — na papierze, który umieszczamy na kaloryferze, lub w suszarce. Kiedy wyschną, stają się przezroczyste.

Wspaniale nadają się do dekorowania stroików, ale też jako ozdoba na choinkę lub do udekorowania okna.

Aby urozmaicić sobie przygotowywanie rozgrzewających, jesienno-zimowych herbat, na zmianę do naparów dodajemy plasterki cytryny lub mandarynki. Ależ to smakuje!

Startą skórkę z cytryny lub mandarynki, podobnie jak skórkę pomarańczową, możemy dodawać do czekoladowych wypieków, a sok z cytryny przyda się jako zastępnik wody w lukrze do lukrowania pierniczków.

Kiedyś nasze Mamy i Babcie używały skórek mandarynki jako odstraszacza na mole odzieżowe, ale nie potwierdziliśmy tej metody. Jedno jest pewne: wysychająca skórka pięknie pachnie, co dodaje ładnego zapachu w szafie.

Startą skórkę z cytryny można wymieszać z cukrem. Podobnie jak w przypadku wanilii cukier nasiąknie zapachem cytryny i jako cukier cytrynowy będzie go można używać do np. posypywania ciasteczek.

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska → Kierowniczka Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość”

Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz chęci dzielenia się nią z Wami.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Od 8 listopada zapraszamy do
naszych czterech szklarni,
które w sezonie zimowym będą czynne
w weekendy i święta w godzinach 11.00 – 16.00


W każdą sobotę i niedzielę o godz. 13.00
zapraszamy na
spacery z edukatorami!

Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne
w weekendy i święta
w godzinach 11.00 – 16.00


Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie kupbilet.pl

Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl

Magiczny Botaniczny
Czarujący zimowy Ogród Lumagica

To już piąta edycja wystawy iluminacji
w Ogrodzie Botanicznym UW.

Zapraszamy od 8 listopada!

Wystawa czynna codziennie
(oprócz śród)
w godz. 16.00 – 21.00

Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie lumagica.pl
Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.