Goździkowiec korzenny

Korzenne ciasto czekoladowe 

Przepis:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 60 ml wody
  • 60 g drobnych rodzynek
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g masła
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • po ½ łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków
  • 2 łyżeczki rumu
  • tabliczka gorzkiej czekolady do polania ciasta
Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy rodzynki połowę posiekanej czekolady, wsypujemy kawę i wlewamy gorąca wodę. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy tak, by czekolada się rozpuściła, a rodzynki zmiękły. Lekko studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z termoobiegiem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy miękkie masło, oba rodzaje cukru, jajka, pozostałą czekoladę oraz przyprawy i rum. Mieszamy składniki stopniowo, dodając masę z rodzynkami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy je równo na cienką warstwę szpatułką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, do suchego patyczka, ok. 25 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy, a następnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przed pokrojeniem czekamy, aż czekolada zastygnie.

Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 m wysokości i pochodzi z Moluków, leżących w Indonezji. Nierozwinięte jeszcze suszone pąki kwiatowe były od tysiącleci ceniona przyprawą.

Gozdzikowiec korzenny, Syzygium aromaticum, fot. T.Maari, Domena Publiczna, Wikipedia

W Chinach uprawiano je już w III w. p.n.e. Jako cenna przyprawa goździkowiec uprawiany był też w innych krajach południowo-wschodniej Azji. Stamtąd razem z kupcami arabskimi przywędrował do Europy i był tu znany już w Średniowieczu.

W XVI w. monopol na handel goździkami przejęli Holendrzy, a następnie Anglicy.

Gozdzikowiec korzenny, Syzygium aromaticum, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Dzięki temu cena przyprawy spadła i stała się ona bardziej dostępna na całym świecie. A czemu goździki zawdzięczają swój piekący smak i przyjemny aromat? Znajduje się w nich olejek goździkowy składający się głównie z eugenolu. Goździkowiec korzenny stosowany jest w kuchni, ale też w stomatologii i przemyśle perfumeryjnym.

Gozdzikowiec korzenny, Syzygium aromaticum, fot. Domena Publiczna

Kiedyś gryziono goździki, by odświeżyć sobie oddech, dzisiaj dodamy je do świątecznego ciasta. Smakuje ono wyraźnie goździkowo, ale oprócz tego, że znajdziecie w nim goździki to także, okaże się ono rajem dla wielbicieli czekolady. 

Sezon 2025
Artystyczny Botaniczny

W tym roku
spoglądamy na świat przyrody
okiem artystów.
Ta wyjątkowa perspektywa
poprowadzi nas po ścieżkach Ogrodu.


Zapraszamy na wydarzenia
powiązane z tematem tego sezonu:
wykłady, spacery z motywem,
warsztaty, koncerty oraz wystawy.


Warszawa, Aleje Ujazdowskie 4





Ogród Botaniczny UW
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!



W maju Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00


Od maja do sierpnia Ogród czynny jest
codziennie w godz. 10.00 – 20.00
Kasy czynne są do godz. 19.00
Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych

od wtorku do niedzieli
w godzinach 10:00-15:00.

Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl





Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne w maju
codziennie i w dni świąteczne z wyjątkiem poniedziałków
w godz.10.00 – 20.00.

Kasy są czynne do godz. 19.00
Ostatnie wejście do szklarni o godz. 19.20

W ramach biletu wstępu zapraszamy na
weekendowe spacery z edukatorami
w soboty i niedziele o godz. 13.00





Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.