
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejKakaowe ciasteczka podwójnie imbirowe
Liczba porcji 20 szt.

Do przygotowania 20 szt. potrzebujemy:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy z nich zwarte ciasto. Z ciasta formujemy gruby walec i zawijamy w papier do pieczenia, w tej formie chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 – 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, odwijamy z papieru i kroimy ostrym nożem na plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm. Tak powstałe ciastka układamy na blasze zachowując 1 – 2 cm odstępu. Pieczemy je ok. 15 minut w piecu nagrzanym do 175 st. C° Studzimy na blasze. Jeśli ciastka wydają się Wam za mało słodkie możecie polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych dodawanych do ciast czy herbatników. Imbiru używa się zarówno w formie świeżej jak i w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Dobrze komponuje się z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem.
Imbir z najdziemy w paście curry, sypkiej przyprawie curry, w mieszankach pod nazwą „garam masala” czy tych, których używamy do przygotowywania pierniczków na Święta.

Jeśli chcecie „podkręcić” smak szarlotki czy ciasteczek czekoladowych wystarczy dodać szczyptę sproszkowanego imbiru albo niewielką ilość startego kłącza.
Może to niektórych zaskoczy, ale również w tradycyjnej polskiej kuchni bez imbiru nie byłoby np. flaków. To właśnie on dodaje im pikantności.
Kłącza imbiru zawierają węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, mogą zatem znacznie wzbogacić naszą codzienną dietę.

Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia

Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Pomidory (Solanum lycopersicum) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa ) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) często zbytnio rozprzestrzenia się w Ogrodzie Botanicznym. Nie jest łatwo pozbyć ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czy Król Rock’n’Rolla lubił tosty? Tak (!) i to na dodatek – z bananami w ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchew zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcej
Smaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcej