Imbir - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Imbir

Kakaowe ciasteczka podwójnie imbirowe

Liczba porcji 20 szt.

Przepis:

Do przygotowania 20 szt. potrzebujemy:

  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 55 g cukru trzcinowego,
  • szczyptę soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao,
  • 1 jajko,
  • łyżkę jogurtu naturalnego (lub wody),
  • po ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru i cynamonu,
  • 25 g posiekanego, kandyzowanego kłącza imbiru.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy z nich zwarte ciasto. Z ciasta formujemy gruby walec i zawijamy w papier do pieczenia, w tej formie chłodzimy w zamrażalniku ok. 15 – 20 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, odwijamy z papieru i kroimy ostrym nożem na plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm. Tak powstałe ciastka układamy na blasze zachowując 1 – 2 cm odstępu. Pieczemy je ok. 15 minut w piecu nagrzanym do 175 st. C° Studzimy na blasze. Jeśli ciastka wydają się Wam za mało słodkie możecie polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych dodawanych do ciast czy herbatników. Imbiru używa się zarówno w formie świeżej jak i w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Dobrze komponuje się z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem.

Imbir z najdziemy w paście curry, sypkiej przyprawie curry, w mieszankach pod nazwą „garam masala” czy tych, których używamy do przygotowywania pierniczków na Święta.

Imbir, Zingiber officiale, fot. Domena Publiczna, Wikipedia

Jeśli chcecie „podkręcić” smak szarlotki czy ciasteczek czekoladowych wystarczy dodać szczyptę sproszkowanego imbiru albo niewielką ilość startego kłącza.

Może to niektórych zaskoczy, ale również w tradycyjnej polskiej kuchni bez imbiru nie byłoby np. flaków. To właśnie on dodaje im pikantności.

Kłącza imbiru zawierają węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas, mogą zatem znacznie wzbogacić naszą codzienną dietę.

Autorką cyklu kulinarnego „Smaczne poniedziałki” jest Marianna Wojcieska → Kierowniczka Pracowni Edukacji Ogrodu Botanicznego, twórczyni cieszących się popularnością warsztatów „SezoNowość”

Przepisy powstają z pasji Marianny do roślin jadalnych i gotowania oraz chęci dzielenia się nią z Wami.

Ogród Botaniczny
Uniwersytetu Warszawskiego
Zielona oaza w sercu wielkiego miasta!

Od 8 listopada zapraszamy do
naszych czterech szklarni,
które w sezonie zimowym będą czynne
w weekendy i święta w godzinach 11.00 – 16.00


W każdą sobotę i niedzielę o godz. 13.00
zapraszamy na
spacery z edukatorami!

Szklarnie
Las tropikalny w centrum Warszawy

SZKLARNIE są dostępne
w weekendy i święta
w godzinach 11.00 – 16.00


Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie kupbilet.pl

Zajęcia z edukatorami
dla grup zorganizowanych
Zapisy → wycieczki.ogrod@uw.edu.pl

Magiczny Botaniczny
Czarujący zimowy Ogród Lumagica

To już piąta edycja wystawy iluminacji
w Ogrodzie Botanicznym UW.

Zapraszamy od 8 listopada!

Wystawa czynna codziennie
(oprócz śród)
w godz. 16.00 – 21.00

Bilety są dostępne na miejscu
oraz na stronie lumagica.pl
Realizowane projekty z Funduszy Europejskich

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie.