
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejMleko z siemienia lnianego
</ul
Przed namoczeniem nasion lnu dobrze jest je delikatnie uprażyć na patelni, wtedy mleko straci delikatną goryczkę. Następnie musimy namoczyć siemię w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy na sitku namoczone nasiona tak, żeby pozbyć się żelu, który zgromadził się wokół nasion (żel można wykorzystać jako wegański zamiennik białka z jajek lub w maseczkach do twarzy). Następnie siemię należy dobrze przepłukać wodą. Wrzucamy siemię, wodę, sól i słodzik do blendera i blendujemy przez ok. 10-30 sekund. Następnie przelewamy powstałe mleko przez sitko (lepszy efekt osiągniemy, stosując pieluchę tetrową czy bawełnianą szmatkę) i na koniec dociskamy zmielone nasiona tak, żeby wycisnąć z nich całe mleko. Mleko można trzymać w lodówce przez 3-5 dni w zakrytym pojemniku.
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny lnowatych (Linaceae). Len ma piękne niebieskie kwiaty, warto ich poszukać na łąkach. Czasem, w letnie czerwcowe dni, można spotkać na kwiatach lnu wygrzewające się o poranku muchy i samotne pszczoły. Siemię lniane ma pochodzenie mezopotamskie i jest uprawiane od 5000 lat p.n.e.!
Wśród wszystkich lipidów w siemieniu lnianym 53% stanowi kwas α-linolenowy, 17% kwas linolowy, 19% kwas oleinowy, 3% kwas stearynowy i 5% kwas palmitynowy – co zapewnia doskonały stosunek kwasów omega-6 do omega-3 z tego powodu nasiona lnu są świetną alternatywą dla żywności pochodzącej z morza!
Dodatkowo siemię lniane jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i fosfor. Wśród witamin wchodzących w skład siemienia lnianego najbogatsze są tokoferole (formy α-, β- i γ-) oraz niacyna.
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Produkcja mleka owsianego wpływa na środowisko. Röös, Patel, & Spångberg (2016) porównali i zmierzyli wpływ ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Smaczne poniedziałki
4 sierpnia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie do 9,8 miliarda ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Niektórzy myślą, że tofu jest wymysłem wegan czy wegetarian, ale tak naprawdę pochodzi z dalekich ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Pomidory (Solanum lycopersicum) należą do śmiercionośnej rodziny psiankowatych i ze względu na tę przynależność były ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soczewica (Lens culinaris Medik.) jest rośliną strączkową, która została udomowiona na Bliskim Wschodzie wraz z ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), który jest jednorocznym ziołem należącym do rodziny ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Owies zwyczajny (Avena sativa ) to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Została udomowiona w czasach ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czosnek dziwny (Allium paradoxum) często zbytnio rozprzestrzenia się w Ogrodzie Botanicznym. Nie jest łatwo pozbyć ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nazywana mylnie cieciorką (cieciorka to inna roślina – Coronilla) lub grochem włoskim – ciecierzyca (Cicer ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Wilec ziemniaczany, batat czy patat to nazwy stosowane zamiennie, a dotyczą jednej rośliny. Jej łacińska ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
W stanie dzikim sezam indyjski nie jest znany. Jest to jedna z najstarszych roślin oleistych ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Fistaszki – lubią je przecież nie tylko słonie z kreskówek, fistaszki to dokładnie Orzacha podziemna (Arachis ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Soja, tak jak groch czy fasola, należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, dorasta do ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Nie ma dokładnych informacji o tym, gdzie gatunek Oryza sativa został udomowiony, choć szczątki materiału ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Banany to ważny owoc pod każdym względem – konsumpcyjnym, handlowym i produkcyjnym. Połowa produkcji bananów ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Czy Król Rock’n’Rolla lubił tosty? Tak (!) i to na dodatek – z bananami w ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Do rodzaju banan zaliczanych jest ok. 60 gatunków roślin będących dużymi roślinami zielnymi (niezdrewniałymi), bylinami, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Marchew zwyczajna (Daucus carota). Występuje dziko w całej Europie (jej zasięg omija jedynie Skandynawię i ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
4 sierpnia
Migdał czy też migdałowiec (Prunus dulcis) to jedno z najwcześniej udomowionych drzew orzechowych Starego Świata, ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum), inaczej czapetka, to zimozielone drzewo z rodziny Mirtowatych dorasta do 15 ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Gdyby nie pomarańcze nie byłoby odkryć geograficznych. 500 lat temu, gdy Kolumb odkrywał Amerykę, marynarze ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
Pomarańcza słodka jest najważniejszym spośród cytrusów. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 m wysokości ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
3 sierpnia
W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uchodzi za „gorące”, mówi się, że powoduje ogień w ciele. ...
Czytaj więcejSmaczne poniedziałki
25 maja
Jest przyprawą używaną do przygotowywania potraw na całym świecie, często jest też składnikiem mieszanek korzennych ...
Czytaj więcej